Play ponuda

PEKINEZER: / Saznajte kako pravilno čistiti i četkati ove male, ali hrabre pse

Image
Foto: Pinterest

Dolaze iz Kine i predstavljaju jednu od najstarijih pasmina u svijetu, a ime su dobili po gradu Pekingu.

25.9.2017.
10:07
Pinterest
Play ponuda

Legenda o pekinezerima govori kako su nastali od lava i majmunice koji su se jako voljeli. Godinama su bili psi samo za careve pa su tako živjeli samo na carevu dvoru. Bili su izrazito poštivani, paženi i njegovani. Prvi primjerci dovezeni su u Englesku 1860., a europski standard je nastao 1898. godine. Pekinezer je u prosjeku visok 15 do 23 centimetara, a težak 1,5 do 6,5 kilograma.

Nedajte da vas zavara suzdržan karakter pekinezera

Pekinezer je pas koji ima jak karakter što ih čini odličnim zaštitnicima i čuvarima. Znaju se dobro braniti i makar su maleni, izrazito su hrabri i tvrdoglavi. Iako imaju suzdržan karakter, osjećajni su i neovisni. Rijetko će otvorenu ljubav pokazivati prema ikome tko im nije vlasnik. Ponekada ih je teško nahraniti ili im dati vode jer vole držati do svoje dominantnosti pa iz tvrdoglavosti odbijaju hranu.

Image
KAKO HRANITI PSA: /

Kalkulator hrane i neki savjeti koji će vam pomoći u odgoju sretnog kućnog ljubimca

Image
KAKO HRANITI PSA: /

Kalkulator hrane i neki savjeti koji će vam pomoći u odgoju sretnog kućnog ljubimca

Radi ljubavi koju osjećaju prema vlasniku mogu postati jako posesivni i ljubomorni. U tim situacijama će tražiti da se svi maknu od njega, ali i reagirati na druge ljubimce. Znaju dugo i bučno lajati. Agresivnost kod njih nije uobičajena, makar svojim ponašanjem mogu odati takav dojam. Zapravo se radi o pokazivanju neizmjerne vjernosti.

Ovi psi su radili veličine i potreba dobri za život u stanu i dvorište za njih nije nužno. Vole šetnju, a i dobro je poigrati se s njima i istrčati kako bi očuvali zdravlje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Mali psi koji dugo žive

Prosječan životni vijek pekinezera je od 10-15 godina. Skloni su bolestima srca, dišnim problemima te su jako osjetljivi i lako se prehlade.

Skloni su prehladama jer su vrlo osjetljivi na hladnoću. Iz tog razloga se preporučuje da žive u stanu ili zatvorenom prostoru i da prosječna temperatura bude oko 20-25 stupnjeva. Ne podnose najbolje ni vrućine, pa se ne preporuča držati ih na temperaturama višima od 30 stupnjeva celzijevih.

Kako bi najlakše podnosili visoke vrućine, možete im šišati dlaku, ili isčetkati svu podlaku. Pekinezere treba češljati svakodnevno jer im se dlaka jako lako zapetlja. Za češljanja možete koristiti šampon za suho pranje pasa, makar ovi psi nemaju pretjerano izražen pseći vonj. Osim dlake, treba im čistiti lice i oči, kao i šape u kojima se svašta zna zapetljati.

Obavezno ih treba svakodnevno češljati jer im se dlaka lako zapetlja. Najbolje četke za njihovu dlaku su one koje nisu previše grube. Ne preporučuje se koristiti četke koje imaju kuglice na vrhovima igala. Te će više čupati i petljati dlaku umjesto da vam olakšaju posao. Češalj s rijetkim zupcima trebali bi koristiti jedino da se kuglice dlake raščešljaju. Češljem nemojte četkati cijelu dlaku jer bi moglo biti previše grubo. S druge strane, češalj je dobar za dlake oko njuške pekinezera. Treba im čistiti lice i oči te provjeravati što im se krije u dlakavim šapama.

Ovim psima se ne šišaju rep niti uši. Pekinezeri vole biti dobro njegovani i na njima ćete osjetiti razliku u raspoloženju ako su čisti i očetkani ili ako su prljavi. S temeljitim čišćenjem i njegom počnite dok je još štene kako bi ga navikli na sve preparate i aparate koje koristite. U suprotnom biste mogli imati nervoznog psa koji se neće dati čistiti.

Savjeti kako čistiti i četkati pekinezera

S temeljitim čišćenjem počnite dok je pas još malen i svakodnevno ga navikavajte na četku, ali i na kupanje. Ovako je najbolje početi:

 • okrenite pekinezera na leđa
 • ako ima mrlja, iscjedite krpu od tople vode i istrljajte ih
 • pospite dlaku puderom ili šamponom za suho pranje pasa
 • trljajte prah u krzno
 • ako je mužjak, možete mu obrijati dlaku pokraj spolovila
 • četkajte ga dok svaka dlaka ne izgleda kao da stoji sama
 • ako krzno nije prljavo ipak ga treba četkati
 • okrenite psa na noge
 • navlažite dlaku mokrom krpom
 • četkajte ga laganim pokretima u suprotnom pravcu od pada dlake
 • krenite od vrata prema kraju dlake i onda prema glavi

Kada mu čistite uši budite pažljivi da ne idete duboko unutar školjki. Koristite vlažnu krpu i time čistite vosak, ali budite jako pažljivi i nježni. Rese na krajevima ušiju također treba četkati, a možete ih i skratiti. Ako se u ušnim školjkama nalaze dlake, možete ih iščupati pincetom i time spriječiti nastanak problema s ušima. Pekinezerima treba očetkati glavu i rep.

Pekinezerima treba rezati nokte jer ako nisu održavani mogu izazvati jaku bol kada se grebu. Pri održavanju noktiju trebate paziti da ih ne režete prekratko.

Pekinezere ne smijete često kupati vodom, šamponima i uljima. Bolje bi bilo da koristite suhe šampone za pranje pasa.

Play ponuda
Play ponuda