Play ponuda

PAS VAM JE 'MALO DEBLJI'? / To otkriva dosta o vama i neće vam se baš svidjeti. Ali, vjerojatno je istina...

Image

Psi prekomjerne težine u prosjeku žive 1,3 godinu kraće od onih koji takvih problema nemaju

1.10.2019.
8:50
Play ponuda

Veća je vjerojatnost da će pretili ljudi imati pretile pse, djelomično zbog toga jer će ih češće častititi slasticama, objavili su danski znanstvenici.

"Učestalost pasa prekomjerne težine češća je među pretilim vlasnicima (35 posto) nego kod vlasnika koji su mršavi ili normalne težine (14 posto)", kazali su znanstvenici.

Tendencija je da vlasnici prosječne težine psima daju slastice u svrhu treninga i poslušnosti, dok pretili vlasnici to rade tijekom druženja, "primjerice kada osoba leži na kauču i sa psom podijeli zadnji griz sendviča", pojasnila je voditeljica istraživanja Charlotte Bjornvad.

Između 34 i 59 posto pasa u razvijenim zemljama susreće se s problemom prekomjerne težine, što im može skratiti životni vijek i mobilnost te prouzročiti dijabetes ili srčane probleme, baš kao i ljudima.

Psi prekomjerne težine u prosjeku žive 1,3 godinu kraće od onih koji takvih problema nemaju. U studiji je zaključeno i da kastracija utrostručuje rizik za razvoj prekomjerne težine.

"Kastracija, čini se, mužjacima smanjuje sposobnost regulacije teka i motivaciju za kretanjem, a oboje povećava izglede za razvoj pretilosti", kazala je Bjornvad.

Istraživanje kopenhaškog sveučilišta objavili su znanstvenici u časopisu Preventive Veterinary Medicine.

Play ponuda
Play ponuda