Opasnost zvana krpelj

Krpelji su opasni nametnici koji uzrokuju niz bolesti, a svoju 'vladavinu' mogu završiti smrću domaćina. Kako ih se riješiti i što učiniti kad se udomaće na vašem ljubimcu?

5.3.2021.
9:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Krpelji su srodnici pauka (imaju osam nogu), dugački su do dva centimetra, žute ili smeđe boje i ima ih oko 300 vrsta.

Kod pasa i mačaka krpelje se može pronaći na prednjem dijelu tijela, poglavito vratu i glavi. Nakon što pronađete nametnika u krznu vašega ljubimca, lagano razmaknite krzno oko neželjenog gosta. Zatim jednim brzim pokretom obuhvatite krvopiju sa dva prsta (s glavninom pritiska kod glave) i povucite ga van.

Za skidanje krpelja s psa možete se poslužiti i specijalnom pincetom koju možete kupiti u trgovini za kućne ljubimce. Laganim uvrtanjem lijevo-desno krpelj će se otpustiti, nakon čega ga lagano povučete van.

Krpelje nije dobro mazati uljem, insekticidima, benzinom i alkoholom jer se na taj način krpelj potpuno opusti i prilikom samoobrane zaraženu tekućinu izbacuje u domaćina. Veterinari preporučuju da se na krpelje može staviti samo jod od kojeg se onesvijesti.

Najčešće i najopasnije bolesti koje izazivaju krpelji kod pasa su parazitarna bolest piroplazmoza i bakteriološka bolest Lyme.

Psi ili mačke oboljeli od piroplazmoze pokazuju znakove malaksalosti, groznice, visoke temperature, preko 41 stupnja (za pse je normalna od 37,5 - 39 stupnjeva, a za mačke od 37,5°C do 38,5°C), te anemiju sluznice očiju i usta koje također uz kožu postaju žuti.

Oboljenje od Lyme teško se otkriva kod pasa, nažalost čak i nekoliko mjeseci nakon zaraze. Pojavljuju se naizmjenično u obliku artritisa, depresije, bolnog i otežanog kretanja, natečenih limfnih čvorova, povišene temperature te gubitka apetita. U oba slučaja nužna je pomoć veterinara.

Preventiva je uvijek najbolji lijek. Na tržištu se nudi veliki broj proizvoda koji će spasiti vašeg ljubimca: ogrlice, sprejevi, kapi, puderi, prašci ili kupke. Bez obzira tko je proizvođač, svi proizvodi imaju insekticidno djelovanje. Naravno, važno je odabrati ono koje je namijenjeno samo psu ili mački.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali