Play ponuda

Opasnost zvana krpelj

shimmer fallback

Krpelji su opasni nametnici koji uzrokuju niz bolesti, a svoju 'vladavinu' mogu završiti smrću domaćina. Kako ih se riješiti i što učiniti kad se udomaće na vašem ljubimcu?

5.3.2021.
9:33
Play ponuda

Krpelji su srodnici pauka (imaju osam nogu), dugački su do dva centimetra, žute ili smeđe boje i ima ih oko 300 vrsta.

Kod pasa i mačaka krpelje se može pronaći na prednjem dijelu tijela, poglavito vratu i glavi. Nakon što pronađete nametnika u krznu vašega ljubimca, lagano razmaknite krzno oko neželjenog gosta. Zatim jednim brzim pokretom obuhvatite krvopiju sa dva prsta (s glavninom pritiska kod glave) i povucite ga van.

Za skidanje krpelja s psa možete se poslužiti i specijalnom pincetom koju možete kupiti u trgovini za kućne ljubimce. Laganim uvrtanjem lijevo-desno krpelj će se otpustiti, nakon čega ga lagano povučete van.

Krpelje nije dobro mazati uljem, insekticidima, benzinom i alkoholom jer se na taj način krpelj potpuno opusti i prilikom samoobrane zaraženu tekućinu izbacuje u domaćina. Veterinari preporučuju da se na krpelje može staviti samo jod od kojeg se onesvijesti.

Najčešće i najopasnije bolesti koje izazivaju krpelji kod pasa su parazitarna bolest piroplazmoza i bakteriološka bolest Lyme.

Psi ili mačke oboljeli od piroplazmoze pokazuju znakove malaksalosti, groznice, visoke temperature, preko 41 stupnja (za pse je normalna od 37,5 - 39 stupnjeva, a za mačke od 37,5°C do 38,5°C), te anemiju sluznice očiju i usta koje također uz kožu postaju žuti.

Oboljenje od Lyme teško se otkriva kod pasa, nažalost čak i nekoliko mjeseci nakon zaraze. Pojavljuju se naizmjenično u obliku artritisa, depresije, bolnog i otežanog kretanja, natečenih limfnih čvorova, povišene temperature te gubitka apetita. U oba slučaja nužna je pomoć veterinara.

Preventiva je uvijek najbolji lijek. Na tržištu se nudi veliki broj proizvoda koji će spasiti vašeg ljubimca: ogrlice, sprejevi, kapi, puderi, prašci ili kupke. Bez obzira tko je proizvođač, svi proizvodi imaju insekticidno djelovanje. Naravno, važno je odabrati ono koje je namijenjeno samo psu ili mački.

Play ponuda
Play ponuda