Pčele i kukci / Metode za razrojavanje pčela

Image
Image

Rojenje je proces razmnožavanja pčelinjeg društva, a razrojavanje pčela može biti prirodno i umjetno. Razrojavanje pčela je umjetno razmnožavanje pčelinjih zajednica

9.9.2018.
10:37
VOYO logo

Rojenje je prirodni nagon svake pčelinje zajednice koji je više ili manje izražen, ali je kod pčela uvijek prisutan, 

Skup pčela svih starosnih dobi na čelu s maticom u njihovoj nastambi, bila to umjetna košnica ili tek unutrašnjost nekogstarog stabla, nazivamo pčelinje društvo. Kada je to veselo društvo izvan svoje nastambe nazivamo ga roj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvremeno pčelarenje ne prihvaća roj s grane jer prirodno rojenje obično dolazi pred glavnu pašu ili u tijeku same paše. Tijekom rojenja društvo može ostati na pola pčela, a takvo društvo tada donese vrlo malo ili nimalo meda. Ako su potrebna nova pčelinja društva za razvoj vlastitog pčelinjaka, obnovu izgubljenih zajednica tijekom zimovanja ili za prodaju pčelari će pristupiti umjetnom razmnožavanju pčelinjih zajednica, odnosno primjenjuju razrojavanje pčela.

Nekoliko dana prije početka polaganja jajašca u matičnjake matica pojačano nese jajašca u sve slobodne stanice na saću, pa tako i u one koje nisu baš najpravilnije i inače bi ih preskočila. Tako pčelinja zajednica naglo ojača i može se podijeliti na dva dijela, pred kraj ili neposredno poslije glavne paše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razrojavanje pčela je način pravljenja umjetnog roja po kojem se, kad na pčelinjaku ima matičnjaka, od jedne zajednice uzima leglo bez pčela a od druge pčele sakupljačice. Ili se od više zajednica uzima po jedan okvir zatvorenog legla, a sakupljačice od jedne zajednice. 

Postoji nekoliko metoda za razrojavanje pčela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OBIČAN NAČIN za razrojavanje pčela

Često se prakticira ovaj najobičniji način po kojem se košnica sa zatvorenim leglom bez pčela postavi na mjesto neke jače zajednice i na jedan od srednjih okvira se pričvrsti zreo matičnjak. Zajednica od koje se uzimaju sabiračice premjesti se u stranu. Tako napravljen roj vrlo je jak, i dok se matica spari, ako ima paše, nanese se i dosta meda. Još je bolje ako mu se doda sparena matica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PALLETOV NAČIN za razrojavanje pčela

Po Pelletovu načinu umjetno razrojavanje pčela neće umanjiti snagu osnovne pčelinje zajednice jer se od nje ne uzimaju ni pčele ni leglo za novi roj nego samo med. Osim toga, ne postoji rizik pravljenjem roja na taj način.  Kad je zajednica dovoljno razvijena, premjesti se okvir s maticom u prazan nastavak na podnjači na starom mjestu. Ostali prostor ispuni se praznim izgrađenim saćem. Ovako napravljen roj ima sve uvjete za najbrži razvoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LATHAMOV NAČIN za razrojavanje pčela - istjerivanja roja

Kad se na pčelinjaku nađe zajednica spremna na rojenje,  od nje treba odmah napraviti umjetni roj koji će moći i narednu glavnu pašu u velikoj mjeri iskoristiti.
Uzmu se tri letve ili tri jača štapa, dužine oko 1,20 m pa se na jednom kraju zavežu se tako da protivni krajevi mogu raširiti u obliku tronošca. Na gornji vezani kraj učvrsti se veća lisnata grana, tako da njezin vrh dopire do zemlje. Zajednica koja se sprema na rojenje ukloni se sa svog mjesta nekoliko koraka dalje, a na njezino se mjesto
postavi tronožac s granom. Zatim se u košnici nađe matica i zajedno s pčelama istrese na zemlju kraj vrha grane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ostalih okvira u košnici također se stresu pčele, no ne strese se jedna trećina s leglom. Košnica se ostavi podalje nekoliko sati, a za to vrijeme uhvatit će se istjerani roj na granu, te ga kasnije možemo smjestiti gdje želimo. Košnica se vrati na svoje mjesto ili se na njezino mjesto postavi ona s istjeranim rojem. Ovakav roj sličan je prirodnom roju, i pčele u njemu dat će se na posao poput onih u prirodnom roju. 

Postoji još i TARANOV NAČIN za razrojavanje pčela koji uključuje uklanjanje aktivno rojevnih pčela.  On aktivne pčele posebnim postupkom izdijeli iz zajednice koja se sprema na rojenje, tako da u roj odlaze sve takve pčele. O tome nećemo pisati ovaj put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, umjetno razmnožavanje pčelinjih zajednica daje nam mogućnost da iz jedne ili više košnica oblikujemo potpuno novu zajednicu u koju dodajemo matičnjak, sparenu ili nesparenu maticu. Razrojavanje pčela moguće je na više načina, a osnovno je da su umjetni rojevi napravljeni od pčela na okvirima s leglom ili stresanjem pčela s okvira i oblikovanjem nove zajednice.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo