Mužnja, odnosno proizvodnja sirovog mlijeka, je osnova za dobivanje sirovine za daljnju preradu pa stoga mora biti kvalitetna i higijenski ispravno obavljenja. Kvaliteta samoga mlijeka ovisi o kvaliteti mužnje, pa tako o svemu tome ovise i mliječni proizvodi, mliječna mast i bjelančevine.
Sve to ovisi i o hranidbi krava muzara.
Moramo naglasiti da i mikrobiološki sastav mlijeka ovisi o zdravstvenom stanju krava muzara, higijeni uzgoja, higijeni mužnje, a i postupku s mlijekom tijekom i nakon mužnje.
Vrlo je važno da se mužnja uvijek započne u isto vrijeme. Kod mužnje krava muzara ne postoji pojam o pomicanju sata (zimsko i ljetno radno vrijeme), a krave muzare imaju svoj „unutarnji sat“ i nisu naviknute na promjene. Važno je i da se redovito prate izvještaji o kvaliteti i sastavu mlijeka, te da se provodi kontrola mastitisa u staji korištenjem.
Postoji i redoslijed mužnje po kojem bi se, ako je to moguće, prvo bi trebale pomusti krave prvotelke, tek onda na red dolaze starije krave u ranoj laktaciji, a na kraju ostatak stada. Bolesne krave muzare se uvijek muzu posljednje.
Zanimljivo je da kod nekih krava već sama priprema za mužnju uzrokuje nekontrolirano ispuštanje mlijeka. Za to je kriv hormon oksitocin koji omogućuje ispuštanje mlijeka iz vimena. Razina tog hormona, koji ima brzo djelovanje, u krvi krava muzara pada već nakon 8 minuta stoga je važno sve predradnje obave ranije, a sama mužnja da se napravi što brže.
Kao što smo već rekli, krave muzare za mužnju trebaju mir i tišinu, jer u slučaju pojave buke oksitocina naglo prestaje s lučenjem što naravno utjeće na kvalitetu mlijeka.
Osoba koja obavlja mužnju obavezno mora oprati ruke prije doticaja s kravom muzarom, mora biti čisto obučen i imati pokrivenu kosu. Čišćenje staje i hranjenje treba obaviti prije ili nakon mužnje nikako tijekom mužnje zbog toga što prašina i bakterije iz prašine mogu dospjeti u mlijeko.
Vime krava muzara se pere toplom vodom i sredstvom za pranje i dezinfekciju vimena, a ukoliko vime nije prljavo mogu se koristiti vlažne maramice s dezinficijensom ili aktivne pjene za čišćenje i dezinfekciju vimena. Nakon pranja i dezinfekcije potrebno je vime obrisati papirnatim ubrusom ili čistom i suhom krpom. Samo pranje i masaža vimena daju snažan podražaj za lučenje mlijeka.
Pri kraju mužnje svaku četvrt vimena treba izmasirati odozgo prema dolje radi što potpunije mužnje.
Nakon skidanja sisnog sklopa s vimena potrebno je svaku sisu uroniti u sredstvo za dezinfekciju i mehaničku zaštitu sisa. Korištenjem sredstava za mehaničku zaštitu sprječava se ulaz bakterija u vime.
Nakon završetka mužnje sve dijelove sustava za mužnju mora se isprati u hladnoj ili toploj, ali nikako vrućoj vodi jer vruća voda izaziva lijepljenje bjelančevina mlijeka na sisne gume i cijevi za mlijeko.
Nakon ispiranja potrebno je cijeli sustav za mužnju oprati deterdžentom . Deterdžente je potrebno koristiti barem jednom tjedno.
Hranidba krava muzara
Osnova hranidbe krava i proizvodnje mlijeka je voluminozna krma
visoke kvalitete. Krava muzara teška 600 kg koja tijekom dana u
24 sata (u dvije mužnje svakih 12 sati), proizvede 40 kilograma
mlijeka, mora pojesti oko 24 kilograma suhe tvari, krme.
Mora se voditi računa koliko hranjivih tvari ima u krmi i koliki
je stupanj iskoristivosti svake pojedinačne hranjive tvari u
krmi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!