MORSKA KORNJAČA / Kornjača glavata želva: naučite sve o glavatoj želvi

Image
Foto: Pixabay

Glava želva morska je kornjača koju možemo pronaći i u Jadransom moru. Mi vam u članku donosimo sve o ovoj posebnoj kornjači

27.4.2017.
8:40
Pixabay
VOYO logo

Glavata želva (lat. Caretta caretta) vrsta je morske kornjače koja pripada porodici Chelonia, a najčešće naseljava Sredozemno i Jadransko more. Također je možemo pronaći na priobalnim područjima tropskih i suptropskih mora.

Ime je dobila zahvaljujući velikoj glavi s jakom čeljusti i snažnim čeljusnim mišićima. Jednako kao i kod svih ostalih kornjača, i glavata želva karakteristična je po oklopu čvrste strukture koja joj prekriva gotovo cijelo tijelo. Kod odraslih želvi oklop je ovalnog oblika. Ova kornjača vrlo je velika, a u prosjeku teži do nevjerojatnih 115 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da živi u moru, glavata želva razvila je snažne prednje i stražnje peraje zahvaljujući kojima lakše putuje i održava smjer u kojem se kreće. Prosječna brzina njezinog kretanja iznosi oko pet kilometara na sat.

Glavata želva najčešće živi 60-ak godina, a spolno sazrijeva vrlo rano, već sa 15 do 20 godina. Što se tiče samog razmnožavanja, tijekom sezone ženke putuju prema pješčanim plažama polažu jaja. Glavata želva u jednoj sezoni razmnožavanja zna imati i do četiri različita gnijezda, ali važno je naglasiti da jaja polaže tek svakih nekoliko godina. Kornjačice iz svojeg jajeta izlaze u roku od 55 do 60 dana, a kakav će njihov spol biti isključivo ovisi o uvjetima okoliša u kojima se nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavata želva zapravo je mesojed, što znači da redovito jede raznolike vrste morskih životinja kao što su meduze, mekušci, ježinci, rakovi, školjkaši i sitnije ribe.

Iako je ova životinja predivna i posebna, već se godinama nalazi na popisu ugroženih životinjskih vrsta. Uglavnom su glavni razlozi za to sve češće uzimanje jaja iz gnijezda, gubitak gnjezdišta, masovni turizam, hvatanje za prehrambenu industriju te ilegalna prodaja oklopa kao suvenira. Sve to ugrožava glavatu želvu, a jedini i najveći krivac za to je upravo čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo