štetnici / Koji su najčešći nametnici na pticama?

Image
Foto: www.pixabay.com

Nametnici na pticama mogu itekako otežati svakodnevnicu vašim ljubimcima, a u nastavku saznajte kako ih prepoznati

14.9.2019.
0:00
www.pixabay.com
VOYO logo

U nastavku donosimo koji su najčešći nametnici na pticama.

Tekuti susivocrvene do tamnosmeđe boje i sišu krv. Ličinke i odrasli oblici tekuta napadaju uglavnom noću. Ptice su uznemerene, češu se, na na koži se može vidjeti mnogo uboda. Mlade ptice zaostaju u rastu. Kako ženke tekuti polažu jajašca u pukotinama u nastambama potrebno je provesti tretman u volijerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom, ptice biste trebali iznijeti, a nastambe temeljito oprati i tretirati. Prskanje treba provesti 2-3 puta u razmacima od 7-9 dana. Ptice možete tretirati proizvodima koji sadrže karbamat ili pyretrum, ali u koncentraciji dozvoljenoj za ptice.

Najčešći nametnici na pticama su i grinje koje se nalaze na perju spadaju u skupinu Proctophyllodes, a javljaju se najčešće kod kanarinaca, no mogu se pojaviti i kod papiga. Perje ptica je neuredno i izlomljeno, perad se češe i oštećuje kožu i perje. Ova vrsta nametnika trajno se nalazi na pticama pa je potrebno tretirati samo njih. Možete pokušati nekim od preparata koji sadrže permetrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupinu grinja spadaju i šugarci. Šugu ptica uzrokuje vrsta Cnemidocoptes, a promjene se javljaju uglavnom kao zadebljanja na nogama. Šuga tigrastih papigica (knemidokoptoza) i nekih drugih vrsta 'sobnih ptica' te ptica iz prirode, jedna je od čestih parazitskih bolesti s kojom se susreću veterinari u maloj praksi, piše Dragica Nemeš, dr. vet. med.

Ovo su bili najčešći nametnici na pticama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo