Play ponuda

Kako hraniti psa po domaće

shimmer fallback

Vaš dlakavi ljubimac obožava klopati i nikada mu nije dosta. Nije izbirljivac i sažvakat će sve što mu se nađe na putu. Ipak, dobronamjerno hranjenje može stvoriti probleme.

5.3.2021.
9:33
Play ponuda

Volite domaću hranu i uvjereni ste da je lajavi pripadnik vaše zajednice zaslužio dobiti provjereno i domaće? Imate volje i vremena kuhati i želite mu najbolje. Ipak kod domaće pripreme hrane treba imati na umu da pas ne smije jesti sve što vama ostane od obroka.

Njegov obrok treba se sastojati od barem polovice mesne hrane i to kuhane. Perad, govedina, teletina ili riba. Poželjno je mijenjati mu meni kao i kod čovjeka. Ostatak hrane trebao bi sadržavati kuhanu rižu, krumpir, tijesto, mokri stari kruh, palentu, žgance ili povrće.

Svakodnevno mu možete davati mliječne proizvode poput kravljeg sira, jogurta, acidofila i nemasnog svježeg vrhnja. Izbacite mlijeko jer ono izaziva proljev.

Izbjegavajte kosti jer one nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, a mogu uzrokovati oštećenje probavnog trakta. Posebno su opasne pileće, pureće, riblje, svinjske i kosti divljači. Povremeno davanje velikih goveđih kostiju dobro je za jačanje vilice i čišćenje zubi. Psi ih ne mogu pojesti samo glodati.

Šećer, sol, začini, alkohol, mentol i čokolada iznimno su opasni za pse jer im uništavaju bubrege. Također, savjetuje se izbjegavanje hranjenja svinjetinom, sirovim iznutricama, pečeni mesom, jajima – posebno sirovim bjelanjkom te povrćem koje napuhava kao mahune, grašak, grah i sl.. Ali zato je voće više no poželjno – jabuke, lubenica, banane, trešnje... što god pas voli. Ali, naravno u malim količinama.

Kao i kod čovjeka vrijedi pravilo, manje je više. Izbjegavati masno, slatko i začinjeno.

Play ponuda
Play ponuda