Play ponuda

DOGO ARGENTINO: / Veliki i umiljati psi koji će vas neizmjerno voljeti, a i dobri su s djecom

Image
Foto: Facebook

Dogo argentino je sve popularniji pas na našim područjima. Osim ljepote kratke bijele dlake, ljudi ih vole jer se lako dresiraju i iznimno su vjerni.

27.8.2017.
15:00
Facebook
Play ponuda

Dogo argentino, kao što mu ime i govori dolazi s prostora Argentine i to negdje početkom 20. stoljeća. Ova pasmina je prije svega stvorena kako bi imali snažnog psa koji će se savršeno snalaziti u lovu.

Mješavina mnogih pasmina

Tvorac argentinske doge bio je doktor Antonio Norez Martines koji je miješao više različitih pasa, pa je tako ova pasmina mješavina boksera, bordoške i španjolske doge, hrta, mastifa, bulterijera i drugih. Psa kojeg je dobio tim miješanjem ukrstio je sa sada već izumrlom pasminom kordonskog borca pa je tako nastao dogo argentino.

Želio je stvoriti snažnog psa za lov, ali i njegova se pasmina brzo rasprostranila i počela koristiti za borbe. Osim što se u počecima koristio za borbe pasa radi svoje izdržljivosti, sve veća je njihova primjena kao psa čuvara, za lov ili za vođenje slijepih. U nekim zemljama je radi njihove navodne agresivnosti, no prije svega radi prakse borbe pasa, zabranjen njihov uzgoj.

Image
'POLICIJA ŽELI ZATAŠKATI PRIČU': /

Lovac kod Đurđevca ubio psa koji je s vlasnikom bio u šetnji

Image
'POLICIJA ŽELI ZATAŠKATI PRIČU': /

Lovac kod Đurđevca ubio psa koji je s vlasnikom bio u šetnji

shimmer fallback
shimmer fallback

Dogo argentino nije agresivan pas

Bez obzira na prošlost ove pasmine i na fizičke karakteristike, ovo nije agresivan pas. Sve više je poznat kao umiljat kućni ljubimac, a i odličan je s djecom. Uz pravilnu dresuru ovaj pas nikada neće ni pokazati znakove agresivnosti.

Poznati su po tome što imaju izrazito izražen njuh pa su radi toga korišteni za lov. Smatraju se agresivnima, no dobrodušni su, umiljati i nježni. Ako su dobro odgojeni, temperament im je stabilan i vrlo su strpljivi. Inteligentni su i mogu obavljati različite poslove, što bi značilo da ih se lako mogu naučiti mnogi trikovi. Vrlo su snažni i spretni pa se nemojte čuditi ako vas u igri nadmudre.

Psa u dresuri ne biste smjeli kažnjavati udarcima, već se fokusirajte na metodu nagrađivanja. Dogo argentino je vrlo inteligentan pas koji vrlo brzo uči. Ako se odlučite na dresiranje ove pasmine budite vrlo strpljivi jer mu morate pokazati da ste vođa kako bi vam se pokorio. Ujedno trebate paziti da ne pokazuje znakove agresivnosti, a ako ih i pokazuje, da ih znate odmah ublažiti i smiriti psa.

Rana socijalizacija s ljudima i drugim životinjama je kod ovog psa nužna. Dok je štene, dopustite mu da se igra s drugim psima.

Veliki, ali umiljati psi

Ovaj pas spada u obitelj molosa. Životni vijek im je do 12 godina. Ovo su veliki psi pa tako mužjak može narasti do 68 centimetara, a ženke su uglavnom u prosjeku 10% manje od njih. Teški su do 45 kilograma.

Fizičke karakteristike ovog psa lako navedu na razmišljanje da je pas agresivan. Velikih su dimenzija i odlikuje ih mišićavo tijelo te kratka bijela dlaka. Mišići su im istaknuti, a i glava je velika s dužom njuškom. Usne su crne boje i ističu se, kao i nozdrve. Zubi su veliki, jako čvrsti, kao i vilica.

Dlaka im je oštra, bijele boje dok je moguće da se na vrhu glave pojavi i crna točka, no te 'mrlje' ne uzimaju više od 10% tijela.

Krzno im je vrlo čisto i zahvalno za održavanje. Dovoljno je dvotjedno četkanje jer se puno ne linjaju. Dlaka ne zahtijeva oblikovanje, ali biste se mogli pozabaviti noktima koje ćete htjeti skratiti, posebice ako pas živi u kući. Ovi psi su često nagrađivani radi svojih plemenitih karakteristika, no kako biste bili sigurni da je pas dobar za natjecanja, mora poštovati mnoga pravila.

shimmer fallback
shimmer fallback

Otporni na mnogo bolesti

Kako je ovo velik pas, držanje u stanu za njih nije pogodno. Idealno bi bilo da žive u dvorištu kako bi imali svoj prostor. Iskustvo je pokazalo da su otporni na mnogo bolesti. Ako ste ih pravilno cijepili i očistili od nametnika, osigurat ćete im dug i zdrav život.

Ova je pasmina zbog kratke dlake osjetljivija na sunce, pa su moguće opekline radi stalnog izlaganja. Za vrijeme velikih vrućina oni bi mogli reagirati, pa se to nikako ne preporučuje. Također su osjetljivi na jako hladno vrijeme.

Prehrana za ove pse ne treba biti specijalna, ali je važno da im svakoga dana dajete dovoljno vitamina, proteina i svih ostalih hranjivih tvari. Za zdrav metabolizam možete im davati industrijsku hranu, ali i domaću pripremljenu. Kada ih hranite, kao i kod ostalih pasa, pazite da hrana nije prevruća, slana ili slatka. Isto je pravilo i kod ostalih, osigurajte mu svježu hladnu vodu tijekom cijeloga dana.

Ako se odlučite za ovog psa, prije svega budite sigurni u to da imate dovoljno vremena i strpljenja za njegov odgoj. U slučaju lošeg odgoja, šteta može biti jako velika. Popularni su u svijetu pa se tako sve više prodaju i kod nas.

Play ponuda
Play ponuda