Play ponuda

Prirodni lijekovi za opekline od sunca ravno iz frižidera

shimmer fallback

Prevari li vas i ove godine sunce pa vas dok drijemate ili 'meditirate' na suncu u dubokom snu 'kazni' crvenilom boje rajčice i bolnom kožom, po prvu pomoć ne morate odlaziti u ljekranu ili bolnicu

1.6.2014.
9:16
Play ponuda

Hladna voda

Voda rehidrira, smiruje i obnavlja. Pijte što više hladne vode kako bi rehidrirali tijelo iznutra i kožu izvana.

Običan jogurt

Još od vremena naših baka, jogurt se koristio za smirivanje upala i opeklina od sunca. On je prirodni rashlađivač i neutralizator. Uz ljuta jela i jake začine, servira se i jogurt. Vlaži, smiruje, hladi i vraća prirodnu pH ravnotežu kože. Nanesite tanki sloj na opečenu kožu, ostavite da djeluje 10-15 minuta te isperite hladnom vodom. Naravno, postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Med

Jednostavno, smiruje iritaciju kože i liječi, obnavlja oštećene stanice kože. Nanesite ga u tankom sloju te nakon 15-20 min isperite hladnom vodom.

Jagode

Jagode su bogate vitaminom C koji je neophodan za proizvodnju kolagena, a upravo on koži daje elastičnost. Jagode također sadrže elagičnu kiselinu koja sprječava uništenje kolagena i inflamaciju u stanicama kože. Također, sadrže tanin koji je izvrstan za smirivanje upala. Jednostavno zgnječite jagode i lagano ih natrljajte po upaljenoj i opečenoj koži. Ostavite nekoliko minuta i isperite hladnom vodom.

Krumpir

Operite sirovi krumpir, narežite na ploškice i poslažite po bolnom području. Škrob kojim obiluje pomoći će izvuči toplinu iz kože te smiriti bolove jer je dokazano prirodni anlagetik.

Svježa metvica i zeleni čaj

Mint prirodno hladi i umiruje dok taninska kiselina i teobromin iz zelenog čaja smanjuju bolove i pomažu kod regeneracije oštećene kože. Skuhajte čaj od zelenog čaja i svježe metvice, a nakon što se ohladi, uzmite vaticu te nježno tapkajte po koži. Možete i napravit veču količinu te napraviti obloge.

Zob

Napravite kupku od zobi. Polisaharidi kojima obiluje zob, imaju visoki kapacitet vezanja vode, hipoalergen je, omekšava kožu i ublažava iritaciju kože čak i kod ekcema, osipa, ogrebotina, uboda kukaca, pa i vodenih kozica. Uzmite gazu i napunite je zobom, zavežite te stavite u kadu punu hladne vode, ostavite 15 min uz povremeno stiskanje gaze. Kupajte se ne više od 10 minuta kako ne bi isušili dodatno kožu.

Play ponuda
Play ponuda