Play ponuda

PRESAĐIVANJE KOSE: / Ovako izgleda postupak od početka do kraja, a cijena će ovisiti o tretmanu

Image

Jedna od najpopularnijih i najmodernijih tehnika danas za presađivanje kose naziva se FUE, a može se izvesti i u Hrvatskoj.

21.1.2018.
16:00
Play ponuda

Ovo je najmanje invanzivna metoda transplantacije kose, a naziva se FUE, točnije Follicular Unit Extraction. Od 2005. godine počela se izvoditi i u Hrvatskoj. Poznata je jer omogućuje odličnu kontrolu svake faze pri zahvatu, a može se primjenjivati kod muškaraca i žena koji imaju problema s gubitkom kose.

Image
ALOPECIJA ILI GUBITAK KOSE: /

Uzroci mogu biti razni, ali ovo hitno prestanite raditi

Image
ALOPECIJA ILI GUBITAK KOSE: /

Uzroci mogu biti razni, ali ovo hitno prestanite raditi

Što znači presađivanje kose

U ovoj tehnici nema nikakve potrebe za korištenjem skalpera, šavova ili prevoja. Jednostavno se s područja vlasišta na kojem je kosa dovoljno gusta ili trajna uzima manji dio kose u najmanjim jedinicama i prenosi u područje gdje kose nema. Kosa se najčešće uzima iz područja stražnjeg dijela glave ili sa strane. Ovom transplantacijom kose ona će i dalje nastaviti rasti u novim folikulama, stvarati će se nova kosa, a neće postojati razlika između stare i nove kose.

Pozitivna strana ovog zahvata je da nakon presađivanja kose na području transplantacije ne ostaju vidljivi ožiljci kao kod nekih drugih oblika presađivanja. Radi nedostatka ožiljaka moguće je nositi i kratku kosu. Zahvat nije nimalo bolan, a izvodi se pod lokalnom anestezijom. Rast kose nakon presađivanja je vidljiv nakon 16 tjedana, a kosa koja se presadila nastavlja prirodno rasti do kraja života.

Kako se naručiti za transplantaciju

Prije samog postupka potrebno je organizirati razgovor u poliklinici kako bi se odlučilo je li presađivanje potrebno ili postoje neke druge opcije. Također je važno da se ne vodite zabludama. Ako niste u mogućnosti dolaska na konzultacije možete poslati fotografiju na temelju čega će se odlučiti kakav zahvat vam je potreban.

Postupak transplantacije kose

Prije samog postupka izvodi se konzultacijski pregled gdje se procjenjuje opravdanost, veličina i cijenu eventualnog zahvata transplantacije kose. Uzmite u obzir da je moguće transplantirati samo vlastitu kosu iz jednog dijela vlasišta u drugo. Kosa se može transplantirati u područja prorijeđenog ili potpunog gubitka vlasišta. Pri jednom zahvatu moguće je presaditi oko 2000 folikula kose. U nekim slučajevima su mogući dvodnevni zahvati. Nakon konzultacijskog pregleda, ovako izgleda postupak:

 1. Prije zahvata šiša se regija s koje se uzima kosa na stražnjim ili dijelovima glave sa strane. Kod žena se u pravilu šiša dio koji se može pokriti dužom kosom.
 2. Anestezira se predio s kojeg će se uzimati kosa. Koristi se jednostavna lokalna anestezija. Moguće je osjetiti malu bol pri dobivanju anestezije, ali je to jedina nelagoda koju ćete osjetiti tijekom zahvata.
 3. Pacijent ostaje budan, a moguće je otići i na toalet usred zahvata. Zahvat može trajati do 6 sati.
 4. Prva faza zahvata je vađenje pojedinačnih folikularnih cjelina uz korištenje specijalnog mikrokiruškog pribora s titanskim nastavcima promjera 0.8 do 1 mm.
 5. Uzima se samo jedan mali dio zdravih doživotnih vlasi.
 6. Druga faza uključuje mikroskopsko obrađivanje i razvrstavanje vlasi prema broju folikula. Ovim se postupkom dobivaju čisti korijeni te se obliku folikularne cjeline za implantaciju.
 7. U trećoj fazi se označe mjesta, dubina, gustoća, raspored, kut i smjer implantacije.
 8. Ova faza uključuje korištenje implantera te se folikularne cjeline jedna po jedna usađuju. U prvu liniju vlasišta se stavljaju pojedinačne folikularne cjeline, a u sva ostala područja višestruke folikularne cjeline.

Nakon zahvata nema potrebe za previjanjem i analgeticima. Tri do četiri sata nakon zahvata moguće je osjetiti zatezanje ili pritisak u vlasištu. Nakon nekog vremena taj pritisak prestaje. Moguće je oticanje u području čela, bez upale i bez krvi. Nije potrebno koristiti led.

shimmer fallback
shimmer fallback

Postupak nakon zahvata

Nakon zahvata se već prvi dan odlazi kući. Kosite se antibiotici četiri dana, sprej fiziološke otopine i vlaži se primajuća regija četiri dana. Uz to se dobivaju sterilne prekrivke za jastuk. Preporučuje se da imate prijevoz do kuće nakon zahvata.

Nakon zahvata će u roku dva tjedna transplantirana kosa ispasti. To je normalno. Cilj ovog presađivanja kose je rast nove kose nakon 3-4 mjeseca. Oporavak je jako brz, te nakon tjedan dana više ne bi trebalo biti znakova transplantacije kose. Kontrolni pregled je po potrebi za mjesec dana.

Ovo su još neke preporuke:

 • jedite laganu hranu
 • neko vrijeme ne konzumirajte alkohol
 • ne uzimajte Aspirin ili slične lijekove 4 dana nakon zahvata
 • sve lijekov uzimajte za vrijeme obroka
 • na dan zahvata odmarajte
 • ne češite vlasište kako bi izbjegli prenošenje prljavštine
 • ne stavljajte odmah umetke za kosu ako ih koristite inače
 • izbjegavajte zahtjevnije vježbanje nekoliko dana nakon zahvata
 • spavajte na boku ili na leđima
 • perite kosu po uputama koje ste dobili nakon zahvata

Cijena presađivanja kose

Ako se odlučite na transplantaciju kose, za to ćete morati izdvojiti od 15 do 25 tisuća kuna, dok će konkretna cijena ipak ovisiti o detaljima vašeg tretmana.

Play ponuda
Play ponuda