Play ponuda

Jednostavna i efikasna pravila mršavljenja

shimmer fallback

Nutricionistički i fitness savjetnik Jim Karas osmislio je program efikasnog načina za brzo mršavljenje, posebno ženama niskog rasta.

8.2.2012.
10:07
Play ponuda

Novi režim prehrane i vježbanja namijenjen (pre)zaposlenim niskim ženama prema instrukcijama nutricionističkog gurua Jima Karasa osvaja sve koji žele izgubiti maksimalno na težini, uz minimalne promjene u svom životnom stilu. Ono što Karas nudi su tek manji zahvati u prehrani i vježbanje tri puta tjedno od pola sata što, smatra, svatko može ubaciti ma koliko im bio prenatrpan raspored.

Prvo zlatno pravilo je – ne preskačite doručak. Karas naime smatra da svatko tko dijetu provodi na način da izbjegava jutarnji obrok, kad tad tijekom dana završi u prejedanju. Osim toga, sposobnost sagorijevanja kalorija svaki se dan određuje prema unosu prvog obroka. Preskočite li ga, tijelo se prebacuje u mod mirovanja, upravo suprotno od onog što želite. Kako objašnjava u svojoj knjizi The Petite Advantage Diet, posebno osobe koje su niske trebale bi dan početi obrokom bogatim visokoproteinskim vlaknima.

Male žene, tvrdi autor, često posežu za dodatnom hranom samo zato jer osoba u čijem su društvu više jede ili zato jer im je tolika porcija poslužena.

'Postoji odjeća u malim i velikim veličinama, no ne postoje male i velike porcije hrane', objašnjava Karas te predlaže da ako već morate napuniti tanjur do kraja, to napravite s niskokaloričnom hranom, bogatom vodom, kao što je povrće te proteinima koje možete naći u ribi ili bijelom mesu.

Ono što očekuje od 'sljedbenica' svoje škole prehrane je da nikada ne pretjeruju s visokokaloričnim obrocima te da izbjegavaju obroke za koje ne znaju u kojoj mjeri sadrže masnoće, poput obroka iz kineskih restorana. I naravno uz ove minimalne izmjene jelovnika, metabolizam je, zaključuje Karas, neophodno ubrzati vježbanjem. No, nema potrebe za pretjerivanjem – pola sata tri puta tjedno učinit će svoje, tvrdi nutricionistički i fitness guru.

S obzirom da je poznato kako, posebno kod žena, stres potencira lučenje hormona koji često pojačavaju osjećaj gladi, odnosno kao jedini način za smirenje se vide velike količine visokokalorične hrane, Jim Karas u knjizi navodi kao jedan od tajnih ključeva mršavljenja – ostati smiren. Da bi se to pak uspjelo izvesti, smatra da je neophodno spavati barem sedam sati svaku večer te izdvojiti 10 minuta dnevno za vježbe dubokog disanja, koje pomažu da se smiri hormon stresa kortizol.

'Budite sebične', poručuje Karas ženama - 'izdvojite to vrijeme za sebe!'.

Play ponuda
Play ponuda