KULEN, BURGERI I KOBASICE ZA 20 GODINA NEĆE BITI OD MESA: /

Većina mesa bit će zapravo veganska imitacija

Image
Foto: Profimedia, AFP

Većina konzumiranog mesa do 2040. godine neće potjecati od zaklanih životinja, nego će biti ili uzgojeno ili zamijenjeno veganskim proizvodima

12.6.2019.
16:35
Profimedia, AFP
VOYO logo

Do 2040. godine većina mesa koje ljudi jedu neće dolaziti od zaklanih životinja, tvrdi se u izvješću globalne konzultantske tvrtke AT Kearney koje predviđa da će 60% mesa biti ili uzgojeno u posudama ili zamijenjeno s proizvodima na bazi biljaka koji izgledaju i imaju okus poput mesa, prenosi The Guardian. U izvješću, koje je temeljeno na intervjuima stručnjaka, ističe se snažan utjecaj konvencionalne proizvodnje mesa na okoliš te zabrinutost ljudi oko dobrobiti životinja u industrijskom uzgoju.

"Stočarsku industriju na veliko mnogi smatraju nepotrebnim zlom", navodi se u izvješću. "S prednostima novih veganskih zamjena za meso i uzgojenog mesa nad konvencionalno proizvedenim mesom, samo je pitanje vremena kada će zauzeti značajan tržišni udio." Konvencionalna industrija mesa uzgaja milijarde životinja i zarađuje preko 1 bilijun američkih dolara godišnje. Međutim, zadnje znanstvene studije ukazuju na očigledne goleme utjecaje na okoliš, od emisija plinova koje pogoršavaju klimatsku krizu, do uništavanja divljih staništa i zagađenja rijeka i oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki uspjeh alternativnih proizvoda

Zabilježen značajan rast tvrtki poput Beyond Meat, Impossible Foods i Just Foods koje koriste biljne sastojke za pravljenje zamjenskih burgera, kajgane i drugih proizvoda. AT Kearney procjenjuje da je u takve veganske proizvode uloženo milijardu dolara, u čemu su sudjelovale i tvrtke koje dominiraju na tržištu konvencionalnog mesa. Tvrtka Beyond Meat, poznata po proizvodnji "lažnog mesa", ostvarila je veliki uspjeh otkada je u svibnju postala javna, tako da su se otada njezine dionice više nego udvostručile.

Druge tvrtke rade na uzgoju mesnih stanica u kulturi, kako bi proizvele pravo meso bez potrebe za uzgojem i ubijanjem životinja. Takvi proizvodi još nisu stigli do potrošača, ali AT Kearney predviđa da će, dugoročno gledano, uzgojeno meso dominirati jer će za razliku od biljnih alternativa imati okus i osjećaj sličniji konvencionalnom mesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijelaz prema fleksitarijanskom, vegetarijanskom i veganskom načinu života je neporeciv, tako da mnogi potrošači smanjuju potrošnju mesa kao rezultat sve veće svijesti o okolišu i dobrobiti životinja", rekao je Carsten Gerhardt, partner AT Kearneyja. "Za strastvene mesojede, predviđeni porast uzgojenih mesnih proizvoda znači da će još uvijek uživati u istoj prehrani kao i inače, ali bez troškova vezanih za okoliš i životinje."

Veća učinkovitost od konvencionalnog mesa

U izvješću se procjenjuje da će do 2040. godine 35% mesa cjelokupnog mesa biti uzgojenog, a 25% mesa tvorit će veganske zamjene. Naglašava daleko veću učinkovitost alternativa konvencionalnom mesu. Stoka se hrani s gotovo polovicom svjetskih usjeva, ali ljudi kroz meso na kraju konzumiraju samo 15% kalorija iz biljaka. Nasuprot tome, u izvješću se navodi da zamjenski proizvodi poput uzgojenog mesa i veganske alternative zadržavaju oko tri četvrtine unesenih kalorija.

Potencijalna nelagoda kupaca oko uzgojenog mesa neće biti prepreka, tvrdi se u izvješću, navodeći ankete u SAD-u, Kini i Indiji: “Kultivirano meso će pobijediti na duge staze. Međutim, nove veganske zamjene za meso bit će od bitne važnosti u prijelaznoj fazi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo