Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

NEMA PUNO POSLA

U TRGOVINI NEMA KVASCA? IZRADITE GA KOD KUĆE: Jednom kad ga ‘uzgojite’, može vam trajati godinama

Proces je, nažalost, spor – ako započnete danas, proći će tjedan dana prije nego što možete ispeći svoj prvi kruh

Uz više slobodnog vremena i borbu za pronalaženjem hrane na policama, sada je vrijeme da naučite kako ispeći kruh. Postoji velik broj recepata za kruh na internetu i to ne bi smio biti problem, ali što ako vam nedostaje kvasca, a u trgovinama ga nema (iako postoje i neki koje možete napraviti bez njega)?

Doduše, u ovo je vrijeme teško pronaći i brašno, ali vjerojatnije je da njega već imate u ormariću. Dobra je vijest da brašno možete iskoristiti za izradu vlastitoga “kvasca”. Starter od kiselog tijesta u osnovi je odstajala mješavina brašna i vode koja će pomoći kruhu da se digne (premda je učinak sporiji nego s kupovnim kvascem).

Ako ćete sami izrađivati kvasac, važno je da ga ne zaboravljate održavati i učestalo ga “hraniti”, otprilike kao da imate kućnog ljubimca. Proces je, nažalost, spor – ako započnete danas, proći će tjedan dana prije nego što možete ispeći svoj prvi kruh, ali kada ga jednom izradite, možete ga koristiti godinama, piše Metro.

Koraci u izradi domaćega kvasca:

1. Potrebno je imati prostranu čistu staklenku u kojoj će vaš starter moći rasti.

2. Dodajte jednake količine brašna i mlake vode – oko 200 grama trebalo bi biti dovoljno za početak. Možete koristiti bilo koju vrstu brašna (sve dok je na osnovi žitarica), ali ako imate oštro bijelo brašno, odaberite njega.

3. Mješavinu u staklenci ostavite nepokrivenu i spremite je negdje na toplo preko noći.

4. Sutradan odbacite polovicu smjese i dodajte 100 grama brašna i isto toliko vode (ili polovinu prvotne količine ako ste započeli s većom ili manjom količinom).

5. Ponavljajte ovaj postupak odbacivanja i “hranjenja” svaki dan dok ne vidite mjehuriće u smjesi. Obično to traje od pet do sedam dana.

6. Kada dosegne ovu točku, smjesu stavite u hladnjak i “hranite” je jednom tjedno. Tada je izvadite iz hladnjaka na sobnu temperaturu, dodajte brašno i vodu, a zatim ostavite da odstoji između pola sata i sat vremena prije nego što je ponovno vratite u hladnjak.

7. U ovoj fazi, svoj kvasac već možete rabiti za izradu kruha, ali svaki put kada uzmete određenu količinu, starteru vratite izgubljeno. Na primjer, ako u receptu koristite 100 grama startera, dodajte mu 50 grama brašna i 50 grama vode.

8. Jednom kada ste uzgojili vlastiti kvasac, možete ga upotrebljavati godinama. Sve što trebate je nastaviti ga “hraniti” brašnom i vodom svaki put kada mu uzmete dio za pečenje kruha.

Povratak na Net.hr