Tako sitan, a tako moćan

Porijeklom iz južnih krajeva Europe, origano je zauzeo glavno mjesto među začinima u talijanskoj, američkoj i meksičkoj kuhinji. Ističe se kao jedini začin koji ima jaču aromu sušen nego svjež, a njegova ljekovita svojstva iznimno su cijenili Hipokrat, Paracelzus i Sveta Hildegarda.

Origano (Origanum vulgare Labiatae), poznat i kao mravinac, ime je dobio po grčkoj riječi oros, ili planina, te ganos, odnosno sreća.

Samonikla sredozemna, mirodijska biljka u našim krajevima uzgaja se u Istri i na otoku Hvaru, a u svijetu je najcjenjeniji grčki origano. Možete ga sami uzgajati i u svom vrtu ili na balkonu.

Mogu se koristiti i svježi listovi, ali i usitnjeni i mljeveni. Zbog visokog sadržaja fenolne kiseline i flavonoida, ima širok spektar antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidantnih svojstava.

U početku je ulje origana bilo korišteno u aromaterapiji. Esencijalno ulje origana najjači je poznati biljni antiseptik, a čak je 21 puta jači od fenola, koji je korišten za sterilizaciju bolničke opreme.

Primjenjuje se kao lijek kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, upale uha, prehlade, viroze, gripe, kao sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha i protiv grčeva te kod upale mjehura.

U kuhinji se najbolje spaja s rajčicom i čili papričicama, dok će okus tikvica, brokule, cvjetače i patlidžana podići na višu razinu. Savršeno se slaže s češnjakom, lukom, timijanom, bosiljkom, peršinom i maslinovim uljem. Riba pečena u soli kojoj su dodani nasjeckani listići origana dobit će poseban mediteranski štih.

Svježi origano dodaje se salatama te mesu na roštilju, peradi i divljači. Izvrstan je kao dodatak jelima od krumpira, morskim plodovima, mahunarkama te svježem siru.

Osim što je neizostavan na pizzi, dodaje se raznim tjesteninama i školjkama. Koristi se svježi i sušeni, ali može se koristiti i zaleđeni. Zamrzava se tako da svježe oprane i posušene stabljike i listiće stavite u najlonsku vrećicu i istisnete zrak. Možete ga čuvati do 12 mjeseci. Vrlo lako možete sami napraviti čaj od origana, koji pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima.

Jednu čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i pustite da odstoji desetak minuta.

Povratak na Net.hr