HIBERNIRANI ODREZAK

NAJSKUPLJA EKSKLUZIVNA GOVEDINA NA SVIJETU: Ovakav komad mesa stoji 3.000 eura, evo i zašto

‘Jeste li za berbu iz 2000. ili 2003. godine?’ Tako nekako zvuči standarno je pitanje ako odlučujete koje ćete vino naraučiti u finom restoranu. Ali je dosta neobično kada vas to pitaju dok naručujete govedinu.

E, ali upravo to možete čuti kod francuskog mesara Alexandrea Polmarda, koji nudi meso koje nije samo jedinstveno već i vjerojatno najskuplje na svijetu.

Mladi farmer, uzgajivač i mesar vodi obiteljski posao koji traje već šest generacija, a osnovali su ga još davne 1846. godine, piše CNN.

Biznis je zaista procvjetao 1990-ih kada su Polmardov djed i otac istraživali i na kraju uveli obradu mesa koji se naziva “hibernacija”.

Riječ je o procesu pri kojem se hladni zrak, brzinom od 120 km/h pušta preko mesa pri temperaturi od minus 43 stupnja. Ovo omogućava da se meso čuva dugo, a da ne izgubi na kvaliteti, kaže Polmard.

SPEKTAKULARNO ISKUSTVO: Ovaj restoran proglašen je najljepšim na svijetu

Odrezak od 3.200 dolara?

Meso iz 2000. (od rebra) može dostići cijenu do 3.000 eura. Meso se dobija od poznate pasmine stoke, a Pomard kaže da ih uzgaja u Lorraineu, na sjeveroistoku Francuske.

“Mojoj obitelji ne bi palo na pamet da uzgajati životinje u staji gdje goveda nemaju prostora za lutanje”, kaže.

“Ovdje su na otovorenom, imaju šumu. Ako pada kiša ili snijeg, imaju skloništa koja smo napravili. Rekao bih – smještaj s pet zvjezdica”, dodaje.

Alexandre Polmard
Alexandre i njegove kraveFoto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

Niski stres

Polmard kaže da sa svojim životinjama “razgovara” svakodnevno. Brine se da im je udobno i da su izložene što manjem stresu.

“Ukoliko su krave nervozne, povećava se razina glikogena i mliječne kiseline, što se odražava na ukus”, objašnjava.

Polmard zbog toga ulaže milijun eura u klaonicu na njegovoj farmi u kojima ubija samo četiri krave tjedno i to u jedinstvenom ambijentu tako da je stres sveden na apsolutni minimum.

Vidljivi rezultati

“Sva ljubav i pažnja koju poklanjamo našim životinjama vraća nam se kroz odrezak kada ga probate”, kaže on.

Uprkos ovako visokoj cijeni, kupci mjesecima čekaju da rezerviraju neki od najrjeđih komada.

Kao i kod vina, različite “berbe” govedine odnosno klanja, imaju različite ukuse i karakteristike. Tako privlače i različitu klijentelu.

Kada je riječ o restoranima, Polmard povjerava svoju ultraeksluzivnu i skupu govedinu odabranoj nekolicini kuhara iz cijelog svijeta.

Prije kupnje, čest je i osobni posjet kako bi svi bili sugurni da razumiju nijanse i finese ukusa mesa.

Povratak na Net.hr