Luk je osnova brojnih recepata, a sve se svodi na to kako ga upotrebljavate. Pa, kako odlučiti koja je vrsta luka prikladna za koje jelo? Što se tiče okusa, žuti je luk najprilagodljiviji i s njime je najmanja šansa da ćete pogriješiti.
Međutim, postoji još jedan znak koji možete slijediti pri odabiru luka koji stavljate u jela - vaša crijeva. Neki ljudi imaju problema s probavom jer jedu određene vrste luka. Osim probave, nekima je možda bolje jesti sporo kuhani luk nego sirove nasjeckane komadiće.
Ako se nakon konzumacije određene vrste luka osjećate naduto ili vas muči probava, onda možda ta određena sorta ili način kuhanja nije za vas. Luk je sjajan izvor hranjivih sastojaka. Bez obzira na to koju vrstu odabrali, svaka vrsta sadržava dobru dozu antioksidansa.
Postoji li 'najzdravija'?
Sve sorte sadrže flavonoid, koji se bori protiv slobodnih radikala, a poznat je kao kvercetin. Dokazano je i da kvercetin podržava kardiovaskularno zdravlje, potencijalno štiti od nekih vrsta raka i snižava krvni tlak te kolesterol. Luk je i dobar izvor prebiotika, koji hrane zdrave bakterije u našim crijevima.
Crveni luk sadržava antocijane, fitokemikalije koje mu daju crvenu nijansu. Prema medicinskim istraživanjima, ova posebna fitokemikalija ima antidijabetičko, antikancerogeno, protuupalno i antimikrobno djelovanje te je odličan odabir u liječenju pretilosti, a poznato je i da pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
To ne znači da je crveni luk definitivno "najzdraviji", ali zasigurno ima neke dodatne hranjive sastojke. Bez obzira na to, svaki luk osigurava esencijalne hranjive sastojke i prebiotike za naše cjelokupno zdravlje, piše Mind Body Green.
Pet vrsta - pet namjena
Da zaključimo, kako odlučiti koji luk kupiti u trgovini? Uvijek birajte onaj koji vam se najviše sviđa zbog okusa i onaj koji odgovara vašim crijevima. Ipak, postoje određene smjernice kada je riječ o dodavanju luka u jela.
Crveni luk: slasnog je okusa kada se peče na žaru, a možete ga jesti i sirovog, u sendvičima ili s ćevapima. Sirovi crveni luk dobar je za salate i za kiseljenje.
Bijeli luk: ova je sorta standard kada pravite juhu, umake i mnoga tradicionalna jela.
Žuti luk: njega najviše koristimo u jelima kao što su variva ili razna pečenja.
Slatki luk: izvrsnog je okusa kada se karamelizira i koristi za vrhunska jela ili u marmeladama od luka.
Mladi luk: možete ga koristiti na mnoge načine; pirjati ga, umiješati u juhe, salate, namaze, umake ili ga jesti sirovog.