Prije samog posla važno je pripremiti staklenke koje moraju biti apsolutno čiste i imati poklopce koji ne propuštaju zrak. Kako bi sterilizirali staklenke trebate ih prokuhati. Nabavite i štapiće ili plastične krugove za zimnicu kojima ćete pritisnuti povrće nakon punjenja.
I ne zaboravite, staklenke punite samo dva do tri cm ispod vrha.
Jedno od najčešćih načina spremanja zimnice je pasterizacija.
Staklenke napunite povrćem i to da je što manje prostora među komadima te dodajte ocat (20cm iznad ruba povrća) i papar. U duboku posudu na dno postavite novinski papir i između staklenki. Ulijte hladnu vodu sve do 1 cm ispod ruba staklenki. Kuhajte na temperaturi od 80-85°C oko 30 min. Za vrijeme grijanja čut ćete šištanje iz staklenki koje će s vremenom prestati, ukoliko zvuk pri kraju kuhanja ne prestane, znači da staklenke nisu dobro zatvorene.
Nakon 30 min ugasite vatru i pustite da se voda ohladi. Nakon hlađenja u staklenkama ćete vidjeti da je nastao podtlak tako što će poklopac biti ulegnut što je znak da je postupak valjan.
Ukoliko želite konzervirati ribu, meso ili sir odaberite postupak salamurenja.
Salamura ili rasol je mješavina vode i soli: 200g soli na 1l vode a djeluje kao konzervans. U salamuru se prema vrsti proizvoda dodaju i šećer, salitra i začini. Salamura se prokuha sa svim dodacima i time se prekrije željena namirnica koja tako ostaje više dana potpuno pokrivena marinadom.
Želite li da vaše povrće sačuva što više vitamina i što izvorniji okus, odaberite postupak blanširanja. Namirnicu kratko uronite u kipuću vodu (10-30 sec), a što je deblja namirnica to dulje.
Odmah je ohladite, najbolje u hladnoj vodi da bi se zaustavio proces kuhanja. Time ste zaustavili kemijske procese u povrću. Možete ga oguliti i smrznuti.
Ukoliko ne želite kod spremanja zimnice koristiti nikakve konzervanse tada povrće treba skuhati u otopini octa, vode, šećera, soli i začina, pa ohladiti i staviti u sterilne teglice. Zimnicu koju radite bez umjetih konzervanska treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu.