Svi oni slatki, ukusni čokoladni namazi koje kupujemo u trgovinama su nam svima uvijek odlični, ali oni, kao što već i znamo, nisu baš najzdraviji na svijetu.
Zato smo našle ovaj prilično jednostavan recept za domaći i nešto zdraviji čokoladni namaz koji je gotov u manje od 15 minuta, a možda i nestane u istom tom roku.
Pa, evo što će vam sve biti potrebno za pripremu ovog ukusnog namaza koji možete mazati na kruh, palačinke ili ga, kao što to volimo, jesti na žlicu, tako je najslađe...
Sastojci:
- 150 grama lješnjaka (oguljenih)
- 100 grama tamne čokolade (minimalno 70 posto kakaa)
- jedna žlica kakaa u prahu
- 300 mililitara kondenziranog mlijeka
- pola žličice ekstrakta vanilije
- dvije šalice običnog mlijeka
- malo soli
Kako se priprema?
Prvo pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva Celzija, a na posudu za pečenje položite papir za pečenje. Na papir stavite oljuštene lješnjake te ih stavite u pećnicu na osam do maksimalno deset minuta. Malo ih protresite jednom tijekom pečenja, a kad ih izvadite i kad se malo ohlade, ubacite ih u blender ili mikser i smiksajte da smjesa postane slična maslacu od kikirikija.
Čokoladu otopite na laganoj vatri, u posudu dodajte kondenzirano mlijeko i dobro miješajte. Tako pripremljenu čokoladu dodajte lješnjacima u mikser, a zatim dodajte i preostale sastojke - kakao, vaniliju, mlijeko i malo soli. Ako vam namaz i dalje bude previše gust, dodajte još malo mlijeka po želji.
Ovako pripremljen domaći čoko namaz u hladnjaku može stajati i do mjesec dana, a ako ga pak čuvate vani, na sobnoj temperaturi, onda može stajati maksimalno četiri dana. Dobar tek i uživajte! :)