Uz male tajne poznatih majstorica slastičarstva Žakline Troskot i Martina Bračić ove će godine vaš biskvit, prhko tijesto, slastičarska krema i ganache biti bolji nego ikad! Uz prstohvat dobre volje, sve što još trebate su dobri sastojci.
Kako napraviti prhko tijesto
14. 03. 2016., Zagreb - Zakline Troskot, vlasnica slasticarnica Amelie. Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Jedno od najfinijih tijesta za kolače je ono prhko, mekano kada se ispeče i samo se topi na jeziku. Najčešće ga se koristi za pripremu kiflica, pita, tartova... Osnovni sastojci za prhko tijesto su 3 žumanjka, 150 grama masnoće, 300 grama brašna, 100 grama šećera, malo limunove korice koju ćete naribati i malo soli, a male tajne kako da prhko tijesto bude savršeno otkriva Žakline Troskot, vlasnica poznatih slastičarnica Amelie te svojedobno članica žirija kulinarskog showa "Tri, dva, jedan...kuhaj".
Trik 1: " Masnoća moraju biti hladni kada ih stavljate u smjesu. Miješanje treba biti što kraće jer zbog zagrijavanja masnoće tijesto može na kraju ispasti žilavo", savjetuje Žakline Troskot.
Kada se maslac izmrvi s brašnom, dodaju se ostali sastojci i rukama zamiješa tijesto.
Trik 2: Ako koristite žumanjak, nemojte koristiti prašak za pecivo. Koristi se ili jedno ili drugo.
Odvajajte tijesto od podloge nakon što ste ga izmiješali tako da je cijela smjesa jednolična. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da stoji u hladnjaku oko sat vremena. Kada se dobro ohladilo, razvaljajte ga do željene veličine, ali pazite da ne bude previše tanko.
Trik 3: Posudu za pečenje koju ćete koristiti premažite tankim slojem maslaca kako se vaše prhko tijesto ne bi zalijepilo za dno tijekom pečenja.
Stavite tijesto u posudu za pečenje i izbodite vilicom prije pečenja. Pecite ga oko 15 minuta na 200 °C, stavite željeni nadjev pa nastavite peći.
Kako skuhati slastičarsku kremu
Osnovna krema za gotovo svaki kolač radi se jednostavno i s tek nekoliko sastojaka. No da bi bila savršena, potrebno je znati nekoliko trikova! Za dobru kremu bit će vam potrebna 4 žumanjka, 5 dl mlijeka, 100 grama šećera, 50 grama škrobnog brašna, ekstrakt vanilije i 30 grama maslaca. Žakline Troskot otkrila je male cake uz kojih će ova krema biti baš kao iz prave slastičarnice.
Trik 1: Ako nemate ekstrakta vanilije možete dodati 20 grama vanilin šećera.
Mlijeko stavite u posudu i počnite ga zagrijavati na laganoj vatri. U drugu posudu stavite žumanjke i umutite ih sa šećerom dok sve grudice nestanu. Nakon toga dodajte škrobno brašno i vaniliju pa sve još jednom dobro miješajte.
Trik 2: Sastojke počnite miješati tek kada se mlijeko već malo zagrijalo. Ako škrobno brašno stoji predugo mogle bi se napraviti grudice.
Kada se mlijeko ugrijalo, dodajte smjesu sa žumanjcima i stalno miješajte.
Trik 3: "Prije nego umiješate cijelu smjesu, stavite malo vrućeg mlijeka u žumanjke da se bolje izmiješaju. Tako ćete temperirati toplinu smjese i spriječiti da se stvori grudava smjesa", dodala je Žakline.
Nakon što se smjesa sjedinila vratite je na vatru i pričekajte da zakipi. Stalno miješajte pjenjačom. Nakon što zakipi kuhajte još dvije minute kako bi se krema zgusnula.
Trik 4: "Prije nego što stavite maslaca ohladite kremu. Kako biste što brže omekšali maslac, jednostavno ga naribajte i dodajte ostalim sastojcima."
Kremu ohladite na sobnoj temperaturi. Možete je držati i u hladnjaku do dva dana.
Kako napraviti najbolje dizano tijesto
29.02.16., Zagreb - Vlasnica slasticarnice Torte i to Martina Bracic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Postoje mnoge vrste tijesta, a dizano kvasno tijesto jedno je od najpopularnijih upravo za božićne kolače. Osnovni sastojci su brašno, voda ili mlijeko, kvasac ili drugi sastojak koji uzrokuje vrenje te dodani sastojci za poboljšanje okusa kao što su šećer, jaja i arome. Vlasnica poznatih slastičarnica "Torte i to" Martina Bračić naglašava kako je kod pripreme dizanog tijesta vrlo važna temperatura prostorije te svih namirnica. Prvo izmrvite kvasac u mlaku tekućinu, može biti mlijeko ili voda, i stavite žličicu šećera i žlicu brašna. Ostavite da tako malo odstoji.
Trik 1: "U kvasac nikako ne smije doći masnoća jer se onda neće ispuniti svojstvo podizanja koje kvasac uzrokuje", kaže Martina Bračić.
Kada kvasac stvori pjenu, dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Najbolje bi bilo da ga mijesite rukama da ga ne "mučite" previše. Ovaj korak trajat će oko 15 minuta. Nakon toga tijesto ostavite pokriveno blago vlažnom kuhinjskom krpom.
Trik 2: "Tijesto se ne smije previše 'gnjaviti' niti ostaviti na propuhu već se mora dizati na toplom i mračnom mjestu“, dodala je Bračić.
Kada se tijesto podigne, ponovno ga mijesite i od njega izradite oblik koji želite za svoj kolač. Prije stavljanja u pećnicu pričekajte da se još malo podigne. Zagrijte pećnicu i stavite tijesto da se peče.
Kako napraviti obični biskvit
Osnovni dio svakog kolača je fini biskvit. Možete se odlučiti za tanji ili deblji, ali važno je da je sočan i ukusan. Izrađuje se vrlo jednostavno, a od sastojaka ćete trebati 6 jaja, 6 žlica glatkog brašna, 6 žlica mlake vode, 6 žlica šećera, vanilin šećer, malo soli i prašak za pecivo. Evo malih tajnih za najfiniji biskvit Martine Bračić.
Trik 1: Odvajanjem bjelanjaka od žumanjaka dobit ćete mnogo mekaniji biskvit.
Odvojite bjelanjke i istucite ih u čvrst snijeg. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Miješajte sve dok nema grudica. U smjesu žumanjaka pomalo dodajte žlicu po žlicu vode i polako dodajte smjesu od bjelanjaka. Na to dodajte brašno i prašak za pecivo i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
Trik 2: Prašak za pecivo i brašno izmiješajte u odvojenoj posudi prije dodavanja u ostatak smjese.
Kad je smjesa "pjenasta", biskvit je spreman za pečenje. Prije pečenja posudu premažite tankim slojem masnoće ili stavite masni papir za pečenje. Pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Trik 3: "Ako niste sigurni je li biskvit gotov ili nije možete ga izvaditi iz pećnice i protresti, ako je u sredini ostao vlažan znate da se još mora peći. Uz to ga uvijek možete ispikati čačkalicom. Ako ostane tijesta na čačkalici znači da još uvijek nije gotovo", savjetuje Martina.
Prije nanošenja kreme pričekajte da se biskvit malo ohladi.
Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.