Ukusno i pomalo pikantno varivo specijalitet je u Ukrajini, a servira se uz domaći kruh i krumpir. Za njegovu pripremu treba manje od sat vremena, a oduševit će vas bogatstvo okusa.

Sastojci za varivo od mesa:

500 g mesa bez žilica, narezano na kockice (janjetina, junetina ili svinjetina) 4 mrkve 6 glavica luka i 2 češnja češnjaka 2 grančice ružmarina 1 crvena paprika 200 g manjih gljiva 200 ml mesnog temeljca 100 ml bijelog vina 2 žlice otopljenog maslaca 5 žlica ulja 2 žlice slatke paprike sol i papar

Priprema variva od mesa:

Operite, ogulite mrkvu, papriku očistite i odstranite sjemenke pa sve narežite na kockice.

Očistite luk i narežite ga na tanke kolutiće, a češnjak usitnite.

Otopite maslac i na njemu kratko propržite meso sa svih strana, izvadite ga i u istu posudu dodajte malo ulja, zagrijte i propržite sve povrće izuzev gljiva, dok ne omekša.

Potom vratite meso u tavu i sve izmiješajte. Začinite slatkom paprikom, solju i paprom. Dodajte listiće ružmarina, temeljac i vino, pokrijte i kuhajte na srednjoj vatri oko 40-50 minuta. Ako postane presuho, dodajte još temeljca.

10 minuta prije kraja kuhanja dodajte gljive (očišćene i raspolovljene ako su malo veće). Dodatno začinite po potrebi.