Svinjski kotleti jednostavni su za napraviti. Oni su najukusniji kada se rade na tavi te kad su glazirani aromatičnim umakom, piše Simply Recipes.
Nakon što ih kušaju, vaši ukućani tražit će još, posebice ako se posluže uz rižu ili pire krumpir.
Tajna vlažnih svinjskih kotleta nije u njihovom prekuhavanju, već u tome da ih spravljate na unutarnjoj temperaturi 63 °C i ostavite ih nekoliko minuta prije posluživanja. Tako će se poboljšati vlažnost i okus mesa.
Također, poželjno je da meso "miruje" na sobnoj temperaturi 15 minuta kako bi sol prodrla u njega prije pečenja. Vrijeme spravljanja ovog recepta za četvero ljudi je 37 minuta.
Sastojci:
- 4 svinjska kotleta bez kostiju,
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra,
- 6 žlica smeđeg šećera,
- četvrtina šalice soja umaka,
- četvrtina šalice vode,
Recept za sočne svinjske kotlete vrlo je jednostavno slijediti, a nikako ih ne smijete prekuhati.
- 1 veliki češanj češnjaka, naribani ili mljeveni,
- pola žličice naribanog svježeg đumbira,
- pola žličice mljevene crvene paprike,
- 2 žlice ulja,
- tanko narezani mladi luk, za ukras, po želji
Priprava:
Osušite svinjske kotlete papirnatim ručnicima i ravnomjerno ih začinite solju i crnim paprom. Ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta.
U međuvremenu napravite glazuru. Pomiješajte smeđi šećer, sojin umak, vodu, češnjak, đumbir i crvenu papriku u zdjeli dok se smjesa ne sjedini i dok se šećer ne otopi.
Zagrijte ulje u velikoj neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Kotlete pecite dok ne porumene s obje strane. Kad termometar umetnut u najdeblji dio kotleta zabilježi 57,2 °C, pecite ih još četiri do pet minuta na svakoj strani. Smanjite vatru ako svinjetina prebrzo potamni. Prebacite kotlete na tanjur.
Smanjite vatru na srednju jačinu te u tavu u kojoj su se pekli kotleti stavite glazuru. Kuhajte je povremeno miješajući dok se malo ne zgusne, oko četiri minute.
Vratite svinjske kotlete i dodajte sav nakupljeni sok s tanjura u tavu. Pecite, podlijevajući ih umakom, sve dok se on ne zgusne. Prekrijte glazurom kotlete te pecite dok termometar umetnut u najdeblji dio mesa bilježi 63 °C, tri do četiri minute.
Maknite jelo s vatre. Ukrasite mladim lukom i poslužite preliveno preostalom glazurom.
POGLEDAJTE VIDEO: Farmeri bijesni zbog jeftinog ukrajinskog uvoza, iskrcali ispred Vlade limun i pokvarenu zob: 'Nisu ni reagirali na prijedloge'