Totalno neočekivani razlozi zašto obožavate baš to jelo

U jednom trenutku potpuno ste fokusirani na službeni dopis koji sastavljate. Odjednom vas potpuno obuzme želja za nečim slanim i hrskavim i više ni slova ne možete napisati.

29.7.2014.
15:23
VOYO logo

Žudnju je teško predvidjeti, a još teže razumjeti. No, istraživanja su pokazala kako na to može utjecati genetika kao i stav prema okolišu koji može odrediti namirnice koje najradije jedete.

DNK

Na izbor hrane koju volite puno utječe odgoj i prehrambene navike koje ste stekli u djetinjstvu. Naime, ukoliko ste kao dijete često jeli određene namirnice, manja je šansa da ćete od njih zazirati u odrasloj dobi. No, znanstvenici su otkrili kako ponekad unatoč tome postoji hrana koju naprosto ne volite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju koje je predstavljeno na European Society of Human Genetics, ljubitelji kave, artičoka, slanine, tamne čokolade i brokule, imaju gene koji utječu na ljubav upravo prema tim namirnicama. Druga studija je pokazala kako je i količina soli te šećera koju osoba unosi u organizam također određena genetikom.

Stres

U slučaju da ste skloniji slatkoj hrani kada ste umorni ili nemirni, to može biti zato jer ste tada predodređeni da vam takva hrana ima bolji okus. Prema nedavnoj studiji provedenoj na životinjama, stanice na jeziku sadrže receptore za hormone (glukokorikoide) koji se aktiviraju tijekom stresnog perioda. Najviše koncentracije glukokortikoide su u stanicama za slatke i gorke okuse što ukazuje na zaključak da te okuse možemo osjećati na drugačiji način tijekom stresnog perioda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vid, sluh i miris

Mnoga istraživanja su pokazala da boja i izgled hrane mogu utjecati na našu percepciju okusa. Ali okolina i zvukovi mogu utjecati na želju. Profesorica marketinga na University of South Florida, Diayan Biswas, provela je istraživanje u kojem je otkrila kako ljude više privlače nezdrave namirnice kada su u trgovini prigušena svjetla, dok određena vrsta glazbe mami kupce na police sa slatkišima.

Nedostatak

Potreba za određenim namirnicama ponekad može biti znak neravnoteže unutar vašeg tijela. Kad razina šećera u krvi pada jer dugo niste jeli, može se probuditi želja za slatkim kako bi se šećer u krvi na normalnu razinu. Iako rijetko, želja za kockicom leda može biti povezana s anemijom i manjkom željeza. Profesionalni sportaši svakodnevnim treninzima kroz znoj gube puno tekućine, pa više žude za slanom hranom kako bi organizmu nadomjestili izgubljeni natrij. Za 'obične smrtnike' razina slanog je stvar navike i najčešće pretjerujemo.

Hormoni

Kako razina etrogena u vašem tijelu pada tijekom ciklusa, tako pada i razina serotonina, ali se povećava razina kortizola odnosno hormona stresa. To bi moglo potaknuti želju za hamburgerom ili sladoledom. I dok će bilo koja vrsta ugljikohidrata uravnotežiti serotonin, stručnjaci ipak predlažu namirnice poput cjelovitih žitarica i mahunarki koje će vam također podići raspoloženje, ali i održati osjećaj sitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo