Simptomi covida-19 mogu biti raznoliki, od glavobolje, probavnih smetnji pa do umora. Međutim, gubitak mirisa i/ili okusa jedan je od simptoma koji je karakterističan baš za ovu bolest, a prema metaanalizi koju je provela klinika Mayo, od 8438 pacijenata oboljelih od covida, njih 41 posto izgubilo je osjetilo mirisa i okusa.
Kod većine oboljelih osjetila se vrate nakon što prebole bolest, no kod nekih ta osjetila budu promijenjena, odnosno neke namirnice više nemaju okus kakav su imale prije bolesti. Sljedeća statistika izvučena je iz novog izvješća Eatera.
Najproblematičniji je - luk
Od petero osoba koje su preboljele covid-19, troje ih je izjavilo da je mjesecima nakon bolesti luk bio namirnica koja se isticala kao posebno neukusna. Jedan od pacijenata koji je prebolio covid-19 izjavio je da je luk imao "užasan" ukus, drugi je naveo da mu je bio "odbojan", a treći pacijent je istaknuo da mu je miris luka izuzetno smetao te da je imao osjećaj truljenja.
To nije jedina promjena koja se događala kod osoba koje su se zarazile koronavirusom. Jedna osoba za BBC je rekla da joj je nakon bolesti meso imalo okus benzina, a druga je izjavila da je vino imalo okus ulja.
Gubitak mirisa i okusa jedan je od simptoma koronavirusa koji se dulje vrijeme zadržava kod zaraženih osoba, a osim njega postoje još neki simptomi karakteristični za "dugi covid". Neki od njih su: vrtoglavica, problemi s pamćenjem, tjeskoba, teškoće sa spavanjem, glavobolja, teškoće s koncentracijom, nedostatak zraka ili problemi s disanjem te umor, piše Best Life.