U istraživanju koje su proveli istraživači iz organizacije Toxic-Free Future i Amsterdam Institute for Life and Environment na sveučilištu Vrije Universiteit, testiralo se 203 kućanska proizvoda od crne plastike, od kojih je čak 85 posto imalo visoke koncentracije usporivača plamena.
Megan Liu, koautorica studije, objasnila je da su ti usporivači plamena isti oni koji se nalaze u elektronici, poput televizora, mobitela i računala.
Crni plastični kuhinjski pribor sadrži zabranjene tvari
Ovo se odnosi isključivo na crni plastični kuhinjski pribor, ne na pribor drugih boja, jer se reciklirani elektronički dijelovi koji koriste usporivače plamena obično prerađuju u crnu plastiku, piše New York Post.
"Ove kemikalije koje uzrokuju rak ne bi smjele biti korištene ni u kojem slučaju, no kroz reciklažu ulaze u naše okruženje i domove na više načina. Visoke koncentracije koje smo pronašli izazivaju zabrinutost", rekla je Liu.
Studija je istaknula da reciklaža plastike koja se koristi u elektronici može dovesti do ponovne upotrebe tih materijala u kućanskim predmetima koji ne zahtijevaju usporivače plamena, što rezultira visokim i nepotrebnim izloženostima koje mogu biti opasne, osobito za djecu i žene u reproduktivnoj dobi.
Zdravstveni problemi povezani s tim kemikalijama uključuju kancerogenost, poremećaj endokrinog sustava, neurotoksičnost te toksičnost za reproduktivni i razvojni sustav, navode istraživači. Iako nisu otkrili specifične brendove ili proizvođače, najveće koncentracije usporivača plamena pronađene su u lopaticama i pladnju za sushi. Jedna od kemikalija koja je pronađena u priboru bila je zabranjena tvar decaBDE, koja se prethodno koristila za izradu kućišta elektronike. Studija je pokazala da ova tvar i dalje prodire u domove kroz recikliranu plastiku.
"Ovi rezultati jasno pokazuju da se elektronika koja sadrži usporivače plamena, poput vanjskih kućišta velikih televizora, reciklira u posude za pohranu hrane i kuhinjski pribor", izjavila je Heather Stapleton, profesorica na sveučilištu Duke.
Metalni kuhinjski pribor je zdraviji za korištenje
"Dok je ključno razviti održive pristupe za upravljanje našim plastičnim otpadom, trebali bismo biti oprezni i osigurati da ne doprinosimo dodatnim izloženostima ovim opasnim kemikalijama u recikliranim materijalima", dodala je.
Iako je gotovo nemoguće potpuno eliminirati sve potencijalno štetne stvari iz svog doma, Jamie Alan, docent na Odjelu za farmakologiju i toksikologiju na Sveučilištu Michigan State, rekao je da ljudi trebaju nastojati zamijeniti kuhinjski pribor koji izaziva zabrinutost.
"Ako možete postupno zamijeniti ili rjeđe koristiti crni premazani pribor, to bi bilo sjajno. Ako ih trenutno ne možete zamijeniti, to je u redu, ali pokušajte ih držati što manje u kontaktu s vrućim predmetima", savjetuje Alan. Međutim, pribor treba odmah zamijeniti ako se otopi ili postane deformiran zbog topline.
"Ako otopite žlicu - to sam radio mnogo puta jer sam zaboravio i ostavio je, morate je baciti", rekao je Alan, dodajući da bi tada trebalo baciti i pripremljenu hranu.
Iako su metalni, drveni i keramički kuhinjski pribor dobri izbori, Alan preferira metal jer se najlakše čisti i pogodan je za kuhanje na visokim temperaturama. Drvo i keramika su također dobri, ali teže se čiste i pravilno dezinficiraju.
POGLEDAJTE VIDEO: Ipak se može jeftinije: Pogledajte što nudi Advent u Osijeku i cijene 'vrhunskih kobasica'