Mnogi piletinu prije pečenja detaljno peru vodom vjerujući da tako uklanjaju bakterije s mesa. Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odjeći.
Stručnjaci kažu da je jedini pravi način za potpuno uništavanje bakterija taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama. Većina ljudi koji peru piletinu misle kako na taj način uklanjaju bakterije s nje. Premda jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne pomaže protiv toga.
I profesionalci se svađaju
Naprotiv, takva praksa čak pogoršava problem, jer voda može raširiti bakterije oko sudopera, po kuhinjskim elementima, pa čak i vašoj odjeći. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način za eliminaciju bakterija kuhanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova se pravila odnose i na druge vrste mesa i ribe.
Minimalna temperatura kuhane piletine treba biti 165 Celzijevih stupnjeva. Čak su i profesionalni kuhari podijeljeni po ovom pitanju. Čuvena Julia Child bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila kako nema potrebe za time.
Concerned Woman Looking At Pre Packaged Meat
Ako i dalje planirate prati meso...
Koja je u pravu? Garten na svojoj strani ima znanost, koja podržava njezin stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu, osim eventualnoga robovanja dugogodišnjim navikama.
Ostajete li i nakon ovoga članka lojalni pranju piletine, pobrinite se barem da poslije toga pravilno dezinficirate sve površine s kojima je prskanje moglo doći u kontakt, kako bi se spriječila masovna kontaminacija.