Smanjuje žudnju za slatkim i ugljikohidratima: Uz ovaj prirodni zaslađivač nećete više ni pomisliti na obični šećer

Image
Foto: Thinkstock, krzysztofdedek

Po izgledu je jednak običnom kristal šećeru, ali ima 40% manje kalorija i potpuno je prirodan

6.5.2017.
14:00
Thinkstock, krzysztofdedek
VOYO logo

Potpuno izbacivanje šećera iz prehrane nije dobro kao ni manjak nekog važnog vitamina, ali ovaj industrijsko prerađeni šećer kojeg svi imamo u kuhinjama nimalo ne pridonosi našem zdravlju. Kao alternativu možemo koristiti med, steviju, ali i jedan prirodni zaslađivač koji se premalo spominje - brezin šećer ili xylitol.

Brezin šećer otkrio je krajem 19. stoljeća njemački znanstvenik Hermann Emil Fisher, a njegovu masovnu industrijsku proizvodnju razvili su Finci za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ima identičan okus i miris kao i kristalni šećer, ali potpuno drukčiji učinak na organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dobro znate kako konzumacija previše šećera i slatkiša dovodi do debljanja i uništavanja mišića, ali brezin šećer čak smanjuje žudnju za slatkim i ugljikohidratima. Također poboljšava probavu, ne hrani loše bakterije u organizmu koje žive od šećera i mogu ga uzimati i dijabetičari jer drži šećer u krvi na normalnoj razini. Prilično blago, zar ne?

Međutim, ni s njim ne treba pretjerivati jer može izazvati proljev te se ne može karamelizirati. Odličan je u kolačima, slasticama ili kao zaslađivač napitaka te se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo