Potpuno izbacivanje šećera iz prehrane nije dobro kao ni manjak nekog važnog vitamina, ali ovaj industrijsko prerađeni šećer kojeg svi imamo u kuhinjama nimalo ne pridonosi našem zdravlju. Kao alternativu možemo koristiti med, steviju, ali i jedan prirodni zaslađivač koji se premalo spominje - brezin šećer ili xylitol.
Brezin šećer otkrio je krajem 19. stoljeća njemački znanstvenik Hermann Emil Fisher, a njegovu masovnu industrijsku proizvodnju razvili su Finci za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ima identičan okus i miris kao i kristalni šećer, ali potpuno drukčiji učinak na organizam.
Dobro znate kako konzumacija previše šećera i slatkiša dovodi do debljanja i uništavanja mišića, ali brezin šećer čak smanjuje žudnju za slatkim i ugljikohidratima. Također poboljšava probavu, ne hrani loše bakterije u organizmu koje žive od šećera i mogu ga uzimati i dijabetičari jer drži šećer u krvi na normalnoj razini. Prilično blago, zar ne?
Međutim, ni s njim ne treba pretjerivati jer može izazvati proljev te se ne može karamelizirati. Odličan je u kolačima, slasticama ili kao zaslađivač napitaka te se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane.