Znanstvenici na Sveučilištu u Sirakuzi nedavno su proveli veliko istraživanje s 968 osoba između u dobi od 23 do 98 u kojem su pratili njihove prehrambene navike i utvrdili da čokolada ima direktan utjecaj na naše kognitivne sposobnosti. Konzumiramo li je redovito, može značajno poboljšati pamćenje i razvijati naše kognitivno razmišljanje.
Prije nekoliko godina istraživači sa Sveučilišta u Tel Avivu rekli su da čokoladu jedu svako jutro i da im pomaže u radnim sposobnostima. Iako se svugdje susrećemo s tvrdnjama da ne bi trebali jesti čokoladu jer deblja, ona zapravo pomaže u skidanju kilograma.
"Kada se probudite, vaš mozak odmah treba energiju", kaže dr. Daniela Jakubowicz, autorica bestsellera "The Big Breakfast Diet". Jutro je doba dana kada vaše tijelo pretvara hranu u energiju, a kasnije tokom dana mozak i tijelo još uvijek su na oprezu i pohranjuju energiju iz hrane u obliku masti. Ovako se debljate čak i kada jedete manje.
Kada je dobro pojesti čokoladu?
Dakle, u koje jutarnje sate možemo pojesti nešto čokoladno? Ne kasnije od 9 ujutro. Oni koji jedu ugljikohidrate, proteine i slatko unutar 600 kalorija, kaže Jakubowicz, izgube više kilograma nego oni koji pojedu oko 300 kalorija kasnije tokom jutra.
U čokoladi se nalaze flavonoidi, hranjive tvari koje obično možemo naći u jestivim biljkama. Visoka razina flavonoida također se nalazi u čaju, crnom vinu i voću poput grožđa i jabuka.
Zato sljedeći put kada niste sigurni možete li se počastiti kockicom čokolade, uključite je u doručak. Vaš mozak i vaš struk će vam biti zahvalni.