Šunka u hrskavom kruhu
Priprema:
Jedan dan prije spremanja jela natopite šunku u slanu kipuću vodu. Pustite neka voda provrije, pa kuhajte 2 sata i ostavite da odstoji u vodi od kuhanja.
Namrvite kvasac u 1 dcl mlake vode, dodajte malo brašna i ostavite da se tijesto digne, a kada se digne umiješajte u ostatak brašna, posolite i dodajte 1 žutanjak.
Dodajte otopljeni maslac, dobro umijesite, pokrijte krpom i ostavite preko noći.
Drugi dan, izvadite šunku iz vode, obrišite ju, premijesite tijesto i tanko ga razvaljajte, pa ga omotajte oko šunke. U sredini tijesta napravite rupu kako bi para mogla izaći.
Stavite na nauljeni lim i pecite u pećnici 20 minuta na temperaturi od 190 celzija.
Kada je kruh pečen, premažite ga preostalim žutanjkom kojeg ste razvodnili s malo vode pa pecite još 10 minuta.
Šunka s neodoljivom cikorijom
Priprema:
Cikoriji odrežite gorki dio stabljike i ostatak pirjajte na maslacu, soli i limunovom soku cca 10 minuta u poklopljenoj posudi. Cikoriju slažite gusto u posudu kako se za vrijeme pirjanja ne bi raspala.
Nakon pirjanja izvadite cikoriju i svaki njen struk omotajte komadićem sirove šunke, pa sve vratite u posudu.
Od maslaca i brašna napravite zapršku koju ćete zaliti ostatkom soka od cikorije i napraviti gusti umak. Malo posolite, popaprite, dodajte mljevenu papriku i curry, a zatim time zalijte cikoriju.
Jelo pirjajte još nekoliko minuta, a onda poslužite s pečenim krumpirom.