RECEPT ZA SAVRŠENU OREHNJAČU: /

Nema tu nekih velikih tajni, ali par trikova vrijedi znati

Image
Foto: RTL

Orehnjača definitivno zauzima posebno mjesto na blagdanskom meniju, a mnogi ne mogu zamisliti Božić bez nje

24.12.2020.
12:55
RTL
VOYO logo

Orehnjača je omiljena božićna slastica, tradicionalni kolač koji su pripremale naše bake. Mnogi ne mogu zamisliti Božić bez nje, a priprema je toliko jednostavna da joj ne mogu odoljeti ni početnici u kuhinji.

Željka Klemenčić, članica žirija kulinarske emisije 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!', za RTL.hr otkrila je svoj recept za savršenu orehnjaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto

kocka svježeg kvasca 600 dg brašna - pola oštro, pola glatko 2 žumanjka, 1 jaje 12 dg rastopljenog maslaca 10 dg šećera 1 vanilin šećer naribana korica limuna 2-3 dl toplog mlijeka

Nadjev

80 dkg oraha 20 dkg šećera 2-3 dl vrućeg mlijeka Malo ruma Malo cimeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

U sobi mora biti toplo. Ni brašno ni jaja ne smiju biti hladni. U toplu zdjelu stavite brašno koje ste malo posolili i dignuti kvasac, a onda sve ostale sastojke za tijesto. Tijesto dobro izradite i ostavite da se diže. Treba biti mekano kao tijesto za pizzu. Dignuto tijesto promijesite i ostavite da se opet diže. Pripremite nadjev. Orahe i šećer prelijte toplim mlijekom, dodajte malo cimeta, malo ruma i po želji malo ribane čokolade. Na kraju u smjesu primiješajte snijeg od jednog bjelanjka. Drugi put dignuto tijesto podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte na otprilike jedan centimetar na toploj krpi. Namažite nadjev, zavijte pa ostavite prekriveno pola sata. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo