Teška hrana i razne slastice u kojima smo uživali tijekom prošlih blagdana ostavljaju traga na našim crijevima, želucu i jetri. Nije ni čudo da smo napuhnuti jer nam se u probavnom sustavu nakupljaju toksini i bakterije koje naša jetra tako marljivo eliminira, ali joj ponekad zadajemo previše posla.
"Kada jetra radi optimalno, toksine iz tijela uspješno pretvara u njihov oblik topiv u vodi i izbacuje ih iz tijela", objašnjava nutricionist Charles Passler za Well and Good.
Jedan od načina na koji možemo pomoći jetri jest konzumacija određenih namirnica, a evo i kojih:
Češnjak
"Konzumiranje češnjaka aktivira enzime za detoksikaciju jetre", objašnjava dr. Passler. Drugim riječima, ti enzimi razgrađuju toksine i eliminiraju ih iz našeg tijela. Osim toga, češnjak se naziva prirodnim antibiotikom jer sadrži 39 antibakterijskih tvari pa je odličan za prevenciju bolesti.
Što se tiče pripreme, narezani češnjak je dobro ostaviti barem pet minuta da miruje kako bi se u njemu oslobodili spojevi koji djeluju blagotvorno na organizam.
Cikla
Ciklu obično jedemo na salatu, ali možda bismo je trebale češće konzumirati i to u obliku smoothija. "Cikla također aktivira enzime jetre i žući koji pomažu razbiti i apsorbirati zdrave masti i nutrijente poput vitamina E", napominje Passler. Ako ste skeptični da vam smoothie od cikle neće valjati, maskirajte njegov okus bananom ili sokom od bobičastog voća.
Jabuke
I to ne bilo kakve nego organske! Ako vam nisu omiljeno voće, naribajte ih u neku hladnu salatu. Bez obzira što je to voće slatko, salata će dobiti poseban okus. "Sadrže puno vlakana pa čiste crijeva, potiču probavu i opskrbljuju probavni sustav s dobrim bakterijama", navodi Passler.
Kako biste dobili što više vitamina i minerala iz njih, nikako ne gulite koru već je pojedite zajedno s mesom jabuke.
Klice brokule
Ako ih nikada niste probale, Passler kaže da sada imate razlog jer je ova biljka pravi majstor detoksikacije organizma. Iako je sama brokula jako zdrava, njezine klice imaju puno više antioksidanata pa stoga bolje čiste jetru. "Klice također sadrže indole-3-carbinol, tvar koja pomaže jetri izbaciti prekomjernu količinu hormona", kaže Passler.
Prednost klica brokula je i ta što su neke studije pokazale da sadrži sulforafan, spoj koji sprječava razvijanje određenih vrsta raka.
Fermentirana hrana
Dr. Passler ima odličan savjet: "Ako ste napuhnuti ili vas više od tri dana muči zatvor, to je znak da biste trebali konzumirati fermentiranu hranu." Kefir, kiseli kupus, kiseli krastavci ili kimchi (korejsko jelo od fermetiranog povrća i začina) opskrbljuju crijeva dobrim bakterijama koje eliminiraju one loše i toksine.
Orasi
Orašasti proizvodi odlična su hrana za mozak, ali i za detoksikaciju. "Orasi pospješuju cirkulaciju što znači da toksini brže putuju prema jetri koja ih potom razgrađuje i eliminira. Bogati su argininom koji neutralizira otrovne nusprodukte alkohola i amonijaka iz mozga", tvrdi Passler.
Nije li to dovoljno da ih konzumiramo na svakodnevnoj bazi? Stavite ih u salate, kao ukras na krem juhama, smoothije ili zobenu kašu.