Play ponuda

Prljave male tajne koje restorani skrivaju od vas

shimmer fallback

Proslavljena televizijska zvijezda dr.

28.11.2012.
12:29
Play ponuda

Potražite naznake prljave kuhinje 'Samo zbog toga što restorani naizgled izgledaju lijepo, ne znači da se ista situacija odvija i u kuhinji', kaže Blais. Kako biste se uvjerili da je kuhinja čista bez da u nju zavirivate, obratite pozornost na suptilne znakove. Ako vidite prljavu kantu za smeće u samoj blizini prostora na kojem se spravlja hrana, osušene ostatke kečapa oko otvarača ili čaše koje su naopako položene na šanku, ovo su crveni znakovi uzbune. A ako je toalet prljav, velika je mogućnost da je i kuhinja upravo takva.

Meso naručujte srednje pečeno Sudeći prema Blaisu, stari restoranski trik je da odreske drže 'debelo' nakon što im prijeđe rok trajanja i samo čekaju da ga netko naruči jako pečenog. Što je više meso skuhano, teže je prepoznati prave okuse. Stoga uvijek naručujte srednje pečene odreske. Na taj ćete ih način prisiliti da koriste svježije meso. Još jedno upozorenje: ako vam je meso prekriveno umakom, to može biti pokušaj da se zamaskira okus.

Izbjegavajte namirnice koje sjaje Jeste se ikada pitali zašto vaše povrće izgleda tako sjajno kada se stavi pred vas? Blaize tvrdi da je vjerojatno pripremljeno u glazuri od maslaca i šećera, dvije namirnice koje restorani vole stavljati u svoju hranu. Koje je rješenje? Uvijek tražite povrće kuhano na pari. Također, zatražite da vaš odrezak bude pripremljen bez začina budući da većina uključuje šećer. (Ako je riječ o svježem, visokokvalitetnom mesu, ono će svejedno imati odličan okus). A tjestenina s crvenim umakom? Vjerojatno također sadrži šećer kojeg restorani dodaju kako bi ukloniti gorčinu umaka od rajčice.

Izbjegavajte švedske stolove Švedski stolovi su plodno tlo za bakterije, a dio opasnosti je u tome što jela 'leže' na neprimjerenim temperaturama. Ponekad je dno jela zagoreno, a vrh hladan. Ako želite uživati u švedskom stolu, 'navalite' na njega kada je tek otvoren, prije nego hrana dobije priliku da se pokvari.

Preskočite specijalitete Specijalitet kuće - zvuči zanimljivo i ukusno, ali vjerojatno nije vrijedno vaše pažnje ni novca. Naime, specijaliteti se u većini restorana rade od namirnica koje su svojevrsni višak ili im brzo istječe rok trajanja. Posebice izbjegavajte specijalitete nedjeljom koji se u velikoj većini slučajeva spravljaju od namirnica starih i po tjedan i više dana.

Usporite i uživajte Većina ljudi svoj obrok u restoranima završi prejedanjem. Ako je glazba u restoranu preglasna, osjećate se kao da imate više energije, što vas tjera da naručujete više i jedete brže. Zapamtite, potrebno je čak 20 minuta da vaš mozak shvati da ste siti, stoga odložite vilicu i dajte mu vremena.

Play ponuda
Play ponuda