Pitanje koje se provlači svaki dan u svakom kućanstvu glasi: Što ćemo danas za ručak? Ponekad jednostavno nedostaje ideja i više ne znate koje jelo skuhati, a da se stalno ne ponavljate. Ne morate mozgati, mi ćemo za vas pronalaziti recepte za brza, fina i pristupačna jela! Danas predlažemo krem juhu od cvjetače i sočnu teletinu u umaku od graška. Dobar tek!
Krem juha od cvjetače
U ove hladne dane godi pomisao na toplu krem juhu. Ovaj recept za juhu od cvjetače sigurno će vas oduševiti, jer je svilenkaste teksture, blagog i kremastog okusa. Jednostavna je za pripremu, a krumpir lagano ublaži specifičan okus cvjetače koji nije svakome omiljen.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki crveni luk, nasjeckan
- 2 zgnječena češnja češnjaka
- 1 glavica (oko 1,3 kg) cvjetače, narezati cvjetove
- 500 g krumpira, oguljenih i nasjeckanih
- 1 litra temeljca od piletine
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak. Dinstajte miješajući oko 3 minute ili dok luk ne omekša. Dodajte cvjetaču i krumpir. Dinstajte uz miješanje oko 5 minuta.
Dodajte ostale sastojke, začinite paprom i poklopite. Pustite da se zagrije. Smanjite na srednju temperaturu i ostavite da se kuha 15 do 20 minuta ili dok krumpir ne omekša. Zatim stavite sa strane na nekoliko minuta da se malo ohladi.
Blendajte dok se smjesa ne ujednači. Vratite na laganu vatru i dodajte vrhnje za kuhanje. Lagano prokuhajte miješajući oko 2 minute da se vrhnje sjedini. Odmah možete poslužiti juhu dok je topla.
Sočna teletina u umaku od graška
Teletina je meso koje je vrlo lako probavljivo upravo jer sadrži visokokvalitetne proteine, lagana je i ukusna. Osim pečene probajte ju uz fini umak od graška uz dodatak vina i rajčice.
Sastojci:
- 600 g teletine (od potkoljenice ili prsa)
- 500 g oguljenih rajčica ili pelata
- ulje
- 2 češnja češnjaka
- 1 luk
- sol,
- papar
- 10 ml crnog vina
- 300 g graška
Priprema:
Meso operite, očistite od masnoća i narežite na manje komade.
Luk i češnjak usitnite i popržite na ulju, dodajte meso, posolite i prepržite s obje strane.
Ulijte vino i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari, pa dodajte usitnjene rajčice. Po potrebi dodajte malo vode ili temeljca jer tekućina ne smije ispariti.
Dodajte papra po ukusu i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena da meso ne omekša.
Nakon sat vremena, dodajte grašak (ako koristite smrznuti, prvo ga odledite) i sve dobro promiješajte.
Pustite neka lagano kuha dok se umak ne zgusne.
Poslužite uz pire krumpir ili rižu. Možete poslužiti i sezonsku salatu.
POGLEDAJTE VIDEO Ma kakav fine dining! Neobična zabava u Čazmi: 'Najbolja hrana je domaća'