Na većini stolova diljem Hrvatske barem se jednom tjedno nađe tjestenina. Svatko ima svoj omiljeni umak s kojim je voli jesti, ali samo tjesteninu većina kuha vrlo slično - u kipućoj vodi s dodatkom soli i malo ulja kako se tjestenina ne bi lijepila.
No, Američko društvo za kemiju na svom je YouTube kanalu davno savjetovalo da se u vodu nipošto ne dodaje ulje.
CIJELO VRIJEME JE KRIVO PRIPREMATE: Anthony Bourdain otkrio svoju tajnu savršene kajgane
Tvrde da većina tog ulja ionako nestane kad se tjestenina procijedi te da i ono malo što je ostalo ne može zaustaviti lijepljenje tjestenine.
I poznati kuhari su podijeljeni u mišljenjima po pitanju dodavanja ulja, ali prema mini anketi provedenoj unutar naše redakciji, čini se kako Hrvati ipak dodaju ulje.
Američki kemičari upozoravaju i na najveći zločin spram tjestenine koji možete počiniti - ispiranje pod vodom. Kuhanjem u vodi oslobađa se škrob te tjestenina postaje ljepljiva zbog čega zadržava okus i umak se lakše prima na nju.