Ako ih kuhate predugo, dobiti će taj pomalo odbojan zeleni prsten oko žumanjka. Ako ih pak kuhate prekratko biti će ih nemoguće oljuštiti. Ako namjeravate napraviti brzu slatu od jaja za ručak, nepravilno kuhanje može vam upropastiti obrok.
Možda je vrijeme da u potpunosti promijenite način na koji kuhate jaja. Ustvari, trebali biste možda skroz odustati od kuhanja i prebaciti se na paru.
Koristi kuhanja na pari
Ako jaja spremate u pari, umjesto vodi, dobiti ćete mekša jaja jer će se skuhati nježnije. Isto tako, manje su šanse da će ljuska jaja puknuti, jer neće biti ključale vode da ih baca lijevo-desno po posudi u kojoj se kuhaju.
Uz to, kada se jaja dodaju u posudu koja se već pari ne smanjuje se temperatura, za razliku od situacije kada se stavljaju u prokuhalu vodu, te ih je zbog toga lakše ljuštiti.
Dodatan bonus - jaja će biti gotova brže jer nećete trebati čekati da prvo prokuha čitava posuda s vodom - samo ugrijete malo vode na dnu.
Način kuhanja
Kako bi kuhali jaja na pari, prvo ulijte oko 2 - 3 cm vode u posudu. Nakon što se voda dovoljno ugrijala i krenula je para iz nje stavite cjedilo i u njega nježno postavite jaja. Pazite se pare – može biti jako vruća!
Kuhajte oko šest minuta za mekano, a 11-12 minuta za tvrdo kuhana jaja (trajanje ovisi i o tome koliko jaja imate u cjedilu). Zatim ih uronite u hladnu vodu.