Play ponuda

Pojavila se ortosomnija - novi poremećaj u spavanju koji izazivaju aplikacije za praćenje kvalitete sna

Image
Foto: flickr

Mislimo da nam pomažu, kad ono...

31.3.2018.
15:38
flickr
Play ponuda

U ovom užurbanom svijetu i dobu san uzimamo zdravo za gotovo, a opet se pitamo kada ćemo se pošteno naspavati. Preko tjedna ne spavamo dovoljno i samo čekamo vikend da bismo se izležavali do 11 ujutro, ne shvaćajući da se nedostatak sna ne može nadoknaditi u dvije noći niti se možemo naspavati unaprijed.

Mnogi zbog ovoga kroiste aplikacije koje prate ritam, količinu i kvalitetu sna, ne shvaćajući da si time samo štete. Stručnjaci su ovu naviku koja lako može prerasti u poremećaj nazvali ortosomnija, a dolazi od riječi 'orto' (pravilno) i 'somnia' (spavanje).

Osluškujmo svoje tijelo

shimmer fallback
shimmer fallback

Praćenje navike spavanja ne bi bilo opasno da je sve u granicama normale, no sve više osoba se u potpunosti oslanja na navedene aplikacije pa si postavljaju sve moguće i nemoguće dijagnoze. "Ljudi se ovako mogu uvjeriti da pate od poremećaja spavanja, čak i kada to nije istina", rekli su stručnjaci u istraživanju.

Proučavali su one pojedince koji su tražili pomoć zbog samodijagnosticiranih problema sa spavanjem te su svi oni bili zabrinuti zbog nemirnog sna ili njegovog manjka. Umjesto da su osluškivali što treba njihovom tijelu, oni su se oslanjali samo na aplikacije koje su im govorile jesu li se uspješno naspavali.

Ono što se u početku činilo praktičnim, postaje opsesija 'savršenim' spavanjem, što je definitivno znak za uzbunu. Ako se ujutro osjećate dobro i naspavano, onda ste dobro i kvalitetno spavali, bez obzira što neka aplikacija tvrdi drukčije.

Play ponuda
Play ponuda