Mali pohani poriluk
Sastojci:
6 kom poriluka 150 g brašna 1 jaje pivo ulje sol
Priprema:
Od brašna, žlice ulja, jaja, 3 žlice piva i malo vode napravite mekano tijesto (ne smije biti gusto) i ostavite da odstoji 15 minuta.
Poriluku odrežite bijeli dio, prerežite ga po duljini na dvije jednake polovice, operite ga i stavite kuhati u kipuću slanu vodu.
Nakon što poriluk omekša, izvadite ga, procijedite, pa svaki komad umočite u tijesto i pržite na vrućem ulju.
Ljuta piletina s narančom i paprikom
Sastojci:
poveće pile izrezano na komade ljuta, sitno mljevena paprika 1 kg naranči maslac sol, papar luk i češnjak 1 dl bijelog vina
Priprema:
Na komadima piletine napravite ureze, do kosti, pa posolite, popaprite i natrljajte ljutom paprikom.
Očistite nekoliko češnjeva češnjaka, narežite svaki na tri dijela pa ugurajte u ureze u mesu. Sve složite u pliću zdjelu i polijte sokom od iscijeđenih naranči. Ostavite da meso stoji u marinadi 3 sata uz povremeno miješanje.
Otopite maslac u tavi i kratko prepržite tanke velike kolutove luka. Na luk dodajte meso, prepržite s obje strane, dodajte malo vode i vino te pirjajte 30-ak minuta.
Poslužite vruće uz rižu ili pire-krumpir.
Rolada od pekmeza
Sastojci:
4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna naribana korica limuna pekmez po izboru
Priprema:
Umutite snijeg od bjelanjka, dodajte šećer i mutite dok masa ne postane sasvim čvrsta. Smanjite brzinu miksera, pa dodajte jedan po jedan žumanjak i mutite još minutu. Žlicom umiješajte brašno i limunovu koricu.
Pecite u pećnici na 200°C, u plehu koji ste prethodno nauljili i posuli brašnom.
Nakon 20 minuta izvadite kolač iz pećnice i stavite na mokru krpu. Uvijte tijesto u roladu, a kada se ohladi, razvijte ga, premažite pekmezom i ponovo zarolajte. Režite na šnite i poslužite.