Od skromnih 'težačkih' jela do delicija po mjeri plemića

Image

Zanimljivo je koliko hrana servirana na stolu može reći o povijesti nekog naroda, okolnostima življenja, klimatskim uvjetima i zemljopisnom pejzažu koji ih okužuje.

7.2.2020.
15:37
VOYO logo

Svako jelo, pa tako i ovo, najbolje je kada se biraju svježe namirnice. Garancija svježine i kvalitete svakako su naša, domaća gospodarstva koja s ljubavlju i predanošću uzgajaju hranu. Svježe, 100% hrvatsko svinjsko meso na police Kauflanda stavile su tri hrvatske farme: PG San, OPG Jančo i PG Kolesarić. S obzirom da je ishrana izuzetno bitna za kvalitetu mesa, gospodarstva u ishrani koriste isključivo hranu koja je proizvedena u Hrvatskoj – prirodnu i bez upotrebe GMO-a. Čitava ta briga osigurava kvalitetno i sočno meso.

Zagorje je, primjerice, osim po šarmantnim zelenim brežuljcima, poznato i po tome da se težački radilo na polju i ponekad se nije imalo mnogo. Upravo zato, Zagorci su virtuozi u spravljanju ukusnih, zasitnih jela od skromnih namirnica. To je tipična „zimska“ kuhinja koja je trebala nahraniti nakon napornog dana na polju i grijati kad padnu temperature.

Namirnice koje tipični zagorski meni podrazumijeva su grah, kupus, žganci, repa; a od jela poznatija su purica s mlincima, krvavice s kiselim kupusom, štrukli, sir i vrhnje…Svinjetina je oduvijek imala posebno mjesto na zagorskom stolu. Vrijedni ljudi bi potom obrađivali to meso, spravljali od njega kobasice, krvavice, češnjovke, čvarke i ostale delicije pa bi se čitavu godinu gostili. Osim po svojim bregima, Zagorje je poznato i po predivnim dvorcima u kojima su nekoć obitavali plemići, a jedno od njihovih omiljenih jela jest pisana pečenica koja se do danas zadržala na stolovima Zagorja. Pogledajte kako ćete napraviti to jelo…

Pisana pečenica: jelo koje su prije jeli zagorski plemići, a danas ga vrlo lako možete pripremiti doma

Trebaju vam:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • suhe šljive
  • maslac
  • lungić
  • bijelo vino
  • vrhnje
  • šljivovica

Iz suhih šljiva izvadite koštice i na mjesto gdje su bile koštice stavite malo maslaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duž svinjske pisanice (lungić) napravite udubinu, čitavom dužinom. Potom, tu udubinu napunite pripremljenim namašćenim šljivama. Pripremljenu roladu posolite i popaprite sa svih strana i sa svih strana dobro ispecite u malo dubljoj tavi. Kada je pisanice gotova odložite je sa strane.

Ostatak šljiva narežite i dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanicu. Sve zalijte s bijelim vinom. Kada se sadržaj reducirao u smjesu dodajte kiselo i slatko vrhnje i kuhajte sve dok se umak ne zgusne. Pred sam kraj dodajte malo šljivovice i pričekajte koju minutu da alkohol ispari.

Pečenice narežite, posložite u posudu za posluživanje i prelijte spravljenim umakom.

Uživajte!

Još zanimljivih recepata pronađite na našoj gastonomskoj karti HrvatskeOVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.

race of
7. I 8. OŽUJKA NE PROPUSTI!
VOYO logo
Još iz rubrike