Nije sve što je zdravo - zdravo: Hrana koju redovito jedemo, a šteti našem DNK

Image
Foto: Dreamtime

Kako biste zaštitili svoj DNK i genetsko starenje trebali biste izbjegavati ili smanjiti konzumaciju fitokemikalija koje vam mogu naštetiti

24.7.2016.
7:50
Dreamtime
VOYO logo

Proces oštećenja DNK je kompliciran. Recimo, celer. Ta biljka proizvodi prirodne otrove po imenu furokumarini. Jedan od njih je i psoralen, otrovni insekticid koji celer koristi kako bi se borio protiv insekata koji ga napadaju.

Ne jedite previše iste hrane

Vaš je organizam evoluirao na način da svoje potrebe zadovoljavate tako da konstantno konzumirate različitu hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mono-ishrana je najbolji način da si osigurate nedostatak nekih prehrambenih sastojaka, uz istodobno trovanje pretjeranom konzumacijom drugih. Zvuči kao jednostavan savjet, ali ako ga ne slijedite, brzo biste se mogli naći u problemima.

Kako biste izbjegli preveliki unos fitokemikalija koje oštećuju DNK, izbjegavajte sljedeću hranu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregorke krastavce

Image
Foto: Thinkstock, pilipphoto
Image
Foto: Thinkstock, pilipphoto

5. Krastavci: Zbog visokog sadržaja vode, treba ih iskorisititi što prije. Ako se krastavac pokvari, bit će mekan i imati čudan miris. U tom ga slučaju ne biste trebali jesti.

Kukurbitacini su izrazito otrovne prirodne kemikalije koje mogu oštetiti vaš DNK, a nalaze se u povrću poput krastavaca. Uz to su izrazito gorke i mogu se okusiti ako se nalaze u otopini jedan naprema milijardu. Tako da ako zagrizete u izrazito gorak krastavac, posebno ako je uzgojen organski, radije ga ostavite na tanjuru nego da riskirate oštećenje vašeg DNK.

Sirovi kelj, cvjetaču, prokulicu ili smeđu gorušicu

Goitrogeni su fitokemikalije za koje se smatra kako bi mogle biti odgovorne za određeni broj slučajeva gušavosti svake godine jer ometaju prirodnu sposobnost žlijezde štitnjače da uzima jod iz vaše hrane. Izbjegavajte jesti sirovo povrće iz porodice Brassica (kelj, cvjetača, prokulice).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo povrće jedite kuhano, jer većina opasnih sastojaka, srećom, kuhanjem postane deaktivirana.

Kikiriki

Image
Foto: Thinkstock, yvdavyd
Image
Foto: Thinkstock, yvdavyd

Mikotoksini su još jedna grupa prirodnih kemikalija koje stvaraju gljivice koje su zarazile neku hranu. Jedni od njih su i alfatoksini, a riječ je o najkancerogenijem i najotrovnijem znanom prirodnom spoju. Uz to što uzrokuje rak jetre, može prouzročiti i poremećaje pri porodu, kao i oštetiti DNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća prisutnost alfatoksina (ima ih 4 vrste, ali B1 je najjači i najčešći u prehrani) razlog je zašto ne biste trebali jesti kikiriki, kao ni ništa što ga sadrži.

Jabukov sok i bezalkoholno jabučno vino (cider)

Postoji jedan način da 'pijete' jabuke, a ne budete izloženi mikotoksinu patulinu, a to je da pijete alkoholni jabučni cider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, kad jabučni sok fermentira u alkoholno piće, patulin se prirodno razgradi. S druge strane, običan jabučni sok može ozbiljno oštetiti vaš DNK.

Suho voće

Image
Foto: Thinkstock, baibaz
Image
Foto: Thinkstock, baibaz

Ohratoksin A još je jedan mikotoksin koji stvaraju mikrobi, a koji oštećuje vaš DNK. U vašoj se prehrani može naći preko suhog voća, natuklih jabuka i nepravilno pohranjenih žitarica. Otkriven je i u mnogim kašicama za djecu koje se temelje na mliječnim proizvodima i žitaricama, kao i onim baziranim na jabukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo