Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje.
Uobičajene pogreške
Najveći ljubitelji palačinki ukazali su na uobičajene pogreške koje biste trebali izbjegavati ako želite napraviti one savršene.
Na fotografiji je prikazano šest vrsta palačinki, tj. kako mogu izgledati te što njihov izgled znači. S premalo jaja se raspadne, s previše šećera izgleda zagoreno, s previše jaja izgleda žuto s prošaranim smeđim bojama, a isto tako samo u hrapavijoj verziji izgleda s previše brašna, dok bez sode bikarbone izgleda kao tipična američka palačinka, ali zlatne smećkaste boje, a savršena palačinka je kada je samo žuta, prikazana na posljednjoj desno slici.
Recept za savršene američke palačinke
Donosimo vam recept za savršeno mekane američke palačinke.
Sastojci:
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 200 g brašna
- 15 g praška za pecivo
- 10 g vanillin šećera
- pola žličice soli
Priprema:
U posudu staviti dva jaja i šećer te dobro izraditi. Maslac otopiti na tavi i tu masnoću staviti u posudu u kojoj su jaja i šećer. Sve to dobro izmiješati i dodati 250 ml mlijeka. U drugu posudu staviti brašno, prašak za pecivo, vanillin šećer i sol. Zatim sve dobro izmiješati. Sastojke iz posude s brašnom staviti u posudu s jajima. Sve zajedno lagano izmiješati. Zagrijati tavu i peći prvu stranu jednu minutu, a drugu stranu 30 sekundi.
U videu možete vidjeti cijeli postupak.
Recept za najslađe palačinke s Nutellom
Za velike ljubitelje Nutelle donosimo recept za posebno slatke palačinke.
Sastojci:
- 400 g Nutelle
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 200 ml mlijeka
- 1/4 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice vanilin šećera
Priprema:
Žlicom uzeti Nutellu i napraviti male krugove na papiru za pečenje. Na kraju biste trebali imati osam komada. Zamrznuti ih na 30 minuta. U posudu sipati jaja i šećer te sve dobro razraditi da dobijete kremastu smjesu. Zatim dodati mlijeko i brašno te ponovno sve dobro izmiješati. Nakon toga dodati prašak za pecivo i vanillin šećer. Smjesu izliti u plastičnu bočicu. Tavu premazati s minimalnom količinom ulja. Bočicom izliti dovoljnu smjesu za palačinku na koju dodajete smrznutu Nutellu i zatim prekrivate Nutellu smjesom. Čekate dok se ne pojave mjehurići i okrenete na drugu stranu.