Kako čuvati jabuke: Ne držite jabuke s ostalim voćem

Image

Jabuke se 'ne slažu' s ostalim vrstama voća, posebno tropskim i mediteranskim, jer sadrže etilen koji ubrzava sazrijevanje.

22.4.2021.
13:05
VOYO logo

U zimskim danima većinom se kupuju veće količine voća i povrća, koje mogu stajati duže vrijeme.

Vrlo je važno znati kako čuvati jabuke. Naime, ako ostavite jabuku neko vrijeme pored banane, ona će brže sazrjeti i pocrniti. Slično će se dogoditi i s kivijem, mangom ili dinjom, a razlog leži u etilenu koji sadrže jabuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etilen je biljni hormon koji ima vrlo važnu ulogu u starenju i dozrijevanju, a jabuke ga sintetiziraju same.

Bitna je i temperatura na kojoj čuvate voće i povrće. Porastom temperature svi se procesi odvijaju brže, a vrijedi i obrnuti efekt. Sniženjem temperature dolazi do usporavanja svih procesa u plodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima bečkog stručnjaka za prehranu, profesora Hademara Bankhofera, i kod čuvanja povrća treba voditi računa. Papriku, krastavac, tikvice, patlidžan i rajčicu ne treba kupovati na veliko i stavljati u frižider.

Ova vrsta povrća ne voli hladno i u takvim uvjetima ne razvija svoju specifičnu aromu, koju dobiva tek na sobnoj temperaturi.

Ono što mnogi ne znaju, ako želite jesti kuhano povrće koje neće izgubiti svoja svojstva, nemojte ga predugo kuhati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo