Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da napecivati brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice, za vas imamo recepte za odličnih 5 kolača. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će naprosto svakog.
Rolada od kokosa
Kora
- 300 g mljevenih keksa
- 200 g šećera
- žlica kakaa
- 1 dl mlijeka
Nadjev
- 125 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 100 g kokosa
Zamijesite sve sastojke za koru i raširite je na foliju. Umutite margarin sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev. Rasporedite nadjev po kori i rolajte je uz pomoć folije dok ne dobijete roladu. Stavite u hladnjak barem sat vremena.
Rum kuglice
- 250 g margarina
- 250 g šećera u prahu
- 250 g mljevenih keksa
- 100 g mljevenih oraha
- 2 žlice ruma
- 100 g grožđica
- 100 g čokolade
- šarene mrvice
Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.
Raffaelo kuglice
- pola litre mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 30 dag kokosovog brašna
- 25 dag margarina
- 7 žlica šećera
- 25 dag šećera u prahu
- cijeli bademi
Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.
Crvenkapica
Krema
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 2 dcl šećera
- pola l slatkog vrhnja
- 2 želatine
Biskvit
Petit Beurre keksi
Preljev
kompot od višanja
U jednoj litri mlijeka sa šećerom skuhajte tri pudinga i ostavite da se ohlade. Istucite slatko vrhnje i pustite neka se hladi barem pola sata pa ga zatim umiješajte u puding.
U protvan stavite red keksa, na njih pola kreme, zatim opet kekse i na njih ostatak kreme. Iz kompota izvadite višnje pa ih posložite po kolaču. Od soka skuhajte preljev koji će se stisnuti kao želatina i rasporedite ga po kolaču.
Pustite neka se preljev ohladi, a potom kolač stavite u hladnjak na dodatno hlađenje.
Čokoladni truffelsi
- 250 g tamne čokolade
- 130 ml slatkog vrhnja
- žličica cimeta
- 30 g maslaca
- ribana kora jedne naranče
- tamni gorki kakao prah
Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu.
Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje - na balkonu na zimi.