Dok uživamo u bogatstvu koje nam pruža sezona mladog krumpira, važno je biti svjestan mogućih zdravstvenih rizika koje mogu nositi sa sobom mrlje na mladom krumpiru. Umjerenost i pažnja tijekom konzumacije, uz praćenje simptoma i savjete stručnjaka, pomažu u osiguravanju da naša jela budu ukusna i sigurna za konzumaciju.
Fenomen solanina
Mrlje na mladom krumpiru, koje se često pojavljuju tijekom ove sezone, mogu biti indikatori prisutnosti solanina, koji se nalazi u biljkama obitelji Solanaceae, kojoj pripada i krumpir. Za biljke, solanin predstavlja svojevrsnu obranu od štetočina i bolesti. Međutim, za nas ljude, prekomjerna izloženost solaninu može imati negativne učinke na zdravlje.
Mladi krumpir je najbolje jesti bez kore, a ako primijetite zelene mrlje na njemu, odmah ga bacite, kažu liječnici.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/9f261fd0-2499-11ef-9e9b-52c5a02d7aa3/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Simptomi i preventivne mjere
Konzumiranje velike količine solanina može izazvati niz gastrointestinalnih smetnji, uključujući mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev. U težim slučajevima, mogu se javiti i neurološki simptomi poput glavobolje, vrtoglavice te čak i halucinacija.
Srećom, mrlje na krumpiru obično sadržavaju relativno male količine solanina koje su obično bezopasne kada se krumpir konzumira u normalnim količinama. Preporučuje se uklanjanje dijelova krumpira koji su zahvaćeni mrljama kako bi se smanjio rizik od izloženosti solaninu. Također, važno je pravilno skladištiti krumpir na hladnom i tamnom mjestu kako bi se smanjila proizvodnja solanina.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3e9a096e-249a-11ef-87a7-d6076efa118f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
POGLEDAJTE VIDEO: Ovdje možete za 20 centi popiti čaj, a skuša na ribarnici košta jedan euro