KONDENZIRANO MLIJEKO: /

Postoji nekoliko načina kako ga napraviti kod kuće

Image
Foto: Pexels

Već preko 150 godina najbolje slastice u cijelom svijetu uspijevaju upravo radi kondenziranog mlijeka.

5.10.2017.
10:07
Pexels
VOYO logo

Ovo se mlijeko nažalost više ne može kupiti u baš svakoj prodavaonici, makar je u našim krajevima prije bio nezaobilazna stvar na policama. Ovo mlijeko je najčešće kravlje koje je zgusnuto na umjetan način.

Image
ALERGIJA NA MLIJEKO: /

Znate li koji su simptomi i kako olakšati probavne smetnje kod djece?

Image
ALERGIJA NA MLIJEKO: /

Znate li koji su simptomi i kako olakšati probavne smetnje kod djece?

Sjećaju ga se svi

Izradom kondenziranog mlijeka se dobiva neka vrsta mliječne paste s većim udjelom masti. U pripremi se u pravilu dodaje oko 45% dodatnog šećera ili saharoze. Na ovaj način se kondenzirano mlijeko može duže držati na policama, čak i godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavilo se za vrijeme težnje za konzerviranjem mlijeka putem smanjivanja sadržaja vode. Kod proizvodnje se danas koriste dva postupka:

  • sterilizacija isparenog mlijeka čime se dobiva proizvod koji se može koristiti neograničeno vrijeme - ovo se smatra nezaslađenim kondenziranim mlijekom
  • kondenziranje uz šećer kao glavni konzervans putem čega se smanjuje mogućnost razvijanja bakterija

Može biti stvoreno od punomasnog ili obranog mlijeka. Ispareno mlijeko dobiva se na temperaturi od 49-55°C te tako dolazi na trećinu svog prvobitnog obujma. Nakon homogenizacije i razbijanja masnih kapljica, mlijeko se hladi gdje mu se dodaju stabilizatori, točnije soli, radi održavanja mineralnog balansa. Zadnja po redu je sterilizacija na 116-120°C. Taj postupak traje oko 15 minuta. Nakon završetka radi se ispitivanje i mlijeko je gotovo za prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo mlijeko se najviše koristilo za izradu mnogih slastica i kolača, a za vrijeme siromaštva i kao jedini način čuvanja mlijeka. Može se koristiti na mnogo različitih načina u domaćinstvu i profesionalnom slastičarstvu. Kreme za tortu, punjenje za palačinke i sladoled su se uglavnom radili korištenjem kondenziranog mlijeka.

Samo četiri sastojka

Za izradu domaćeg kondenziranog slatkog mlijeka bit će vam potrebno:

  • 1 litra mlijeka
  • 300 grama šećera
  • 1 žličica škrobnog brašna / gustina
  • 1 žličica praška za pecivo

Izrada:

U jedan lonac ulijte polovicu mlijeka i dodajte šećer. Lagano miješajte i pričekajte da zavrije. Kada zavrije kuhajte na laganoj vatri još 10-ak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugu zdjelu stavite ostatak mlijeka, dodajte škrobno brašno i prašak za pecivo. Miješajte pjenjačom dovoljno dugo i snažno da ne ostanu grudice. Dobivenu smjesu umiješajte u lonac s vrelim mlijekom pa nastavite kuhati na laganoj vatri dok zavrije. Nakon što zavrije miješajte pjenjačom oko sat vremena, točnije, dok ne nastane svijetlosmeđa tekućina.

Kada dobijete takvu tekućinu, uzmite sito i još vruće mlijeko procijedite. Stavite ga u hladne sterilizirane staklenke. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvo mlijeko možete čuvati na hladnijem mjestu i preko mjesec dana. Odlično je za izradu kolača ali i kao dodatak crnoj kavi.

Kondenzirano mlijeko u samo 5 minuta

Potrebni sastojci:

  • 100 grama mlijeka u prahu
  • 65 ml tople vode
  • 50 grama šećera u prahu
  • 1 žlica maslaca

Izrada:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo otopite maslac na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici. Nakon toga mikserom u posudi izmiješajte otopljeni maslac, vodu, šećer u prahu i mlijeko u prahu. Neka voda bude topla kada ovo radite, ne vruća.

Kratko miješajte dok ne dobijete smjesu bez grudica, jednoliku. Prebacite u staklenu zdjelu ako ćete ga koristiti odmah ili u staklenku koju ćete zatvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Staklenku držite na hladnom i suhom mjestu. Nemojte ju stavljati u frižider dok se sama nije ohladila na vanjskoj temperaturi.

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo