KONDENZIRANO MLIJEKO: / Postoji nekoliko načina kako ga napraviti kod kuće

Već preko 150 godina najbolje slastice u cijelom svijetu uspijevaju upravo radi kondenziranog mlijeka.

5.10.2017.
10:07
Pexels

Ovo se mlijeko nažalost više ne može kupiti u baš svakoj prodavaonici, makar je u našim krajevima prije bio nezaobilazna stvar na policama. Ovo mlijeko je najčešće kravlje koje je zgusnuto na umjetan način.

Sjećaju ga se svi

Izradom kondenziranog mlijeka se dobiva neka vrsta mliječne paste s većim udjelom masti. U pripremi se u pravilu dodaje oko 45% dodatnog šećera ili saharoze. Na ovaj način se kondenzirano mlijeko može duže držati na policama, čak i godinama.

Pojavilo se za vrijeme težnje za konzerviranjem mlijeka putem smanjivanja sadržaja vode. Kod proizvodnje se danas koriste dva postupka:

  • sterilizacija isparenog mlijeka čime se dobiva proizvod koji se može koristiti neograničeno vrijeme - ovo se smatra nezaslađenim kondenziranim mlijekom
  • kondenziranje uz šećer kao glavni konzervans putem čega se smanjuje mogućnost razvijanja bakterija

Može biti stvoreno od punomasnog ili obranog mlijeka. Ispareno mlijeko dobiva se na temperaturi od 49-55°C te tako dolazi na trećinu svog prvobitnog obujma. Nakon homogenizacije i razbijanja masnih kapljica, mlijeko se hladi gdje mu se dodaju stabilizatori, točnije soli, radi održavanja mineralnog balansa. Zadnja po redu je sterilizacija na 116-120°C. Taj postupak traje oko 15 minuta. Nakon završetka radi se ispitivanje i mlijeko je gotovo za prodaju.

Ovo mlijeko se najviše koristilo za izradu mnogih slastica i kolača, a za vrijeme siromaštva i kao jedini način čuvanja mlijeka. Može se koristiti na mnogo različitih načina u domaćinstvu i profesionalnom slastičarstvu. Kreme za tortu, punjenje za palačinke i sladoled su se uglavnom radili korištenjem kondenziranog mlijeka.

Samo četiri sastojka

Za izradu domaćeg kondenziranog slatkog mlijeka bit će vam potrebno:

  • 1 litra mlijeka
  • 300 grama šećera
  • 1 žličica škrobnog brašna / gustina
  • 1 žličica praška za pecivo

Izrada:

U jedan lonac ulijte polovicu mlijeka i dodajte šećer. Lagano miješajte i pričekajte da zavrije. Kada zavrije kuhajte na laganoj vatri još 10-ak minuta.

U drugu zdjelu stavite ostatak mlijeka, dodajte škrobno brašno i prašak za pecivo. Miješajte pjenjačom dovoljno dugo i snažno da ne ostanu grudice. Dobivenu smjesu umiješajte u lonac s vrelim mlijekom pa nastavite kuhati na laganoj vatri dok zavrije. Nakon što zavrije miješajte pjenjačom oko sat vremena, točnije, dok ne nastane svijetlosmeđa tekućina.

Kada dobijete takvu tekućinu, uzmite sito i još vruće mlijeko procijedite. Stavite ga u hladne sterilizirane staklenke. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Ovakvo mlijeko možete čuvati na hladnijem mjestu i preko mjesec dana. Odlično je za izradu kolača ali i kao dodatak crnoj kavi.

Kondenzirano mlijeko u samo 5 minuta

Potrebni sastojci:

  • 100 grama mlijeka u prahu
  • 65 ml tople vode
  • 50 grama šećera u prahu
  • 1 žlica maslaca

Izrada:

Prvo otopite maslac na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici. Nakon toga mikserom u posudi izmiješajte otopljeni maslac, vodu, šećer u prahu i mlijeko u prahu. Neka voda bude topla kada ovo radite, ne vruća.

Kratko miješajte dok ne dobijete smjesu bez grudica, jednoliku. Prebacite u staklenu zdjelu ako ćete ga koristiti odmah ili u staklenku koju ćete zatvoriti.

Staklenku držite na hladnom i suhom mjestu. Nemojte ju stavljati u frižider dok se sama nije ohladila na vanjskoj temperaturi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali