Iako za kruh mnogi smatraju da je glavna namirnica zaslužna za debljanje, to vjerovanje nije potpuno istinito. U kruhu se ne nalaze samo ugljikohidrati već i proteini i masti koji su potrebni našem organizmu. Dakako, ako kroz cijeli dan jedete samo kruh zasigurno može utjecati na povećanje tjelesne težine. Osim toga, u njemu se nalaze i aminokiseline i vitamini. Kako bi bili sigurni da kruh koji jedete nema previše soli ili aditiva, izradite ga sami kod kuće.
Kako se radi kruh kod kuće
Ako želite kod kuće napraviti vrhunski bijeli kruh, bit će vam potrebno:
- 500 grama glatkog brašna
- 475 ml tople vode
- 7 grama suhog kvasca (ili pola kockice svježeg)
- 1 žlićica šećera ili meda
- 1 žlićica soli
- 2 žlice ulja (po preporuci maslinovog)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u jednoj posudi, ali ostavite malo brašna sa strane. Ako koristite svježi kvasac, možete ga ranije kratko držati u vodi da krene vriti. Vodu i brašno dodajte lagano i miješajte sve dok smjesa ne postane jednolična. Ako vam je previše gusto dodajte vode ili ako je previše tekuće dodajte brašna. Tijesto izvadite na površinu koju ste prethodno nabrašnili pa ga mijesite. Preklapajte ga i okrećite kako bi se svaka strana tijesta dobro razvaljala. Na kraju formirajte kuglu od tijesta i ostavite u posudi. Tijesto pokrijte krpom i stavite na toplije mjesto da se kvasac razradi i da se tijesto počne dizati. Kada vidite da se diglo izvadite ga iz posude i lagano pritisnite kako bi izbacili zrak. Još jednom ga premijesite oko 5 minuta. Posudu za pečenje namastite i nabrašnite pa u nju stavite tijesto za domaći kruh. Ako želite možete odmah blago zarezati tijesto pri vrhu kako bi usmjerili rast smjese. Ostavite ga tako da se podigne. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva i pecite kruh oko 30 minuta. Kada dobije lijepu smećkastu boju znat ćete da je gotov.
Kao što smo već rekli, kruh nije nužno namirnica koja deblja. Tako možete naučiti kako se radi kruh sa zobenim pahuljicama i sirom što može biti odličan i zdrav dodatak prehrani.
Za proteinski kruh sa sirom i zobenim pahuljicama će vam biti potrebno:
- 500 grama sira (posnog)
- 150 grama zobenih pahuljica
- 3 jaja
- pola žličice soli
- jedan prašak za pecivo (2 žličice)
- sjemenke po potrebi i želji
Priprema:
Istucite jaja i pomiješajte ih sa solju pa u to ubacite ostale sastojke, počevši sa pahuljicama. Pomiješajte ih u jednoj posudi dok se ne sjedine. Kalup za pečenje nabrašnite i stavite ulja kako se kruh ne bi zapekao i primio. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prije nego kruh stavite peći ostavite ga da malo stoji na toplom. Stavite ga u pećnicu i tako pecite 30-40 minuta. Prije nego ga poslužite obavezno pričekajte da se malo ohladi.
Crni kruh od integralnog brašna odličan je za one koji su na dijeti ali se ipak žele brzo zasititi. Za taj kruh će vam biti potrebno:
- 13 grama svježeg kvasca
- 300 grama crnog brašna
- 70 grama bijelog brašna
- 30 grama integralnog pšeničnog brašna
- 30 grama integralnog raženog brašna
- 1 žličica soli
- malo mlijeka
- 1 žličica šećera
- malo mlake vode po potrebi
Priprema:
Kako bi se kvasac pravilno dignuo, u jednu posudu stavite malo mlake vode, svježi kvasac, malo šećera i malo mlijeka. Ostavite da tako stoji oko pola sata. U posudu u kojoj ćete miješati kruh dodajte svako brašno i sol. U sredini napravite rupu i u to ulijte smjesu sa kvascem. Na to dodajte još mlake vode ako mislite da je potrebno. Ovo tijesto bi moglo postati jako tvrdo pa slobodno dodajte vode. Mijesite dok se smjesa ne ujedini. Kada ste gotovi oblikujte kuglu, pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi. Neka se tako lagano podiže oko 3 sata. Dok se tijesto diže promijesite ga pa vraćajte barem tri puta. Na kraju ga promijesite i podijelite na tri dijela. Na površini oblikujte kruh od svakog dijela tijesta. Stavite ih da stoje pokriveni salvetom oko pola sata, ali tako da se ne dodiruju. Nakon toga ih postavite u blago zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 stupnjeva pa pecite još 20-ak minuta. Kada je kruh pečen, ostavite ga da stoji u pećnici još par sati. Na taj način ćete dobiti fini mekani i hrskavi kruh.
Dobar tek!