KAKO IZGLEDA ČERIMOJA? / Otrovna je ako se krivo koristi, ali ima brojne nutritivne prednosti

Image

Čerimoja ili cherimoja zanimljivo je egzotično voće čiji se okus često povezuje s bananom ili ananosom. Osim toga, često se uspoređuje s okusom slatke žvakače gume.

17.6.2017.
11:00
pinterest.com

Čerimoja dolazi s Anda, ali se danas sve više nalazi i u mediteranskim klimatskim područjima; Španjolskoj, Italiji, ali i Kaliforniji. Osim što se koristi za jelo, njeno sjeme i lišće sadrže otrovne alkaloide koji se mogu upotrijebiti za ubiranje uši.

Kako izgleda čerimoja?

Cherimoja se počela uzgajati u južnom Ekvadoru i sjevernom Peruu gdje i dalje raste neobrađeno. Stabla čerimoje ne vole ekstremne temperature, niti pretjeran tlak zraka. Tako ih nećete moći zasaditi u tropskim nizinama ali niti vrlo visoko. Listovi i voće teško podnose temperaturu ispod 30-32°C i potrebno im je puno vlage.

Čerimoju ćete na internetu pronaći i pod nazivima cherimoya, cherimolia, chirimolla pa čak i anon, soursop. Postoje mnoge sorte ove biljke, a srodnici su joj šećerne jabuke. Ovo egzotično voće veličine je slične grejpu i ima kremasto bijelo, slatko i blago naborano meso unutar kojeg se nalazi obilje velikih crnih sjemenki. Omeđen je zelenom tvrdom kožom. Koža i sjemenke otrovne su kada se zdrobe, tako da nisu jestive kod ovog voća.

shimmer fallback
shimmer fallback

Egzotika ovog voća nalazi se i u izgledu koji podsjeća na nešto između artičoke i jagode, dok joj okus sliči bananama i ananasu. Ako kupujete čerimoju koja još nije potpuno zrela, trebate ju ohladiti kako bi usporili proces zrenja. Čerimoja se najčešće jede kao jabuka ili se žlicom izvlači njen plod iz kore.

Nutritivne prednosti čerimoje

Čerimoje su poznate da u sebi nemaju kolesterola, ali imaju visoku razinu vlakana, željeza i niacina. Sadrže i snažne citotoksine, bogate su vitaminom C, prirodnim antioksidansom, ali i vitamina B6 i to 20 posto dnevne preporučene vrijednosti. Ovo voće pruža visoku razinu kalija, minerala, bakra, magnezija i mangana.

Ljekovita svojstva čerimoje:

  • pomaže u borbi protiv raka
  • snažna protiv malarije
  • koristi se protiv parazita
  • koristi se protiv kožnih bolesti
  • pomaže jačanju organizma
  • pomaže tijelu da se odupre infekcijama
  • pomaže u kontroli otkucaja srca i krvog tlaka

Kako koristiti čerimoju?

Cherimoja se može rezati u kocke za salate, koristiti kao pire, mousse ili punjenje za pite i kolače. Osim hrane, može se i iscjediti i pomiješati s limunovim sokom kako bi se dobio osvježavajuć napitak. Sjemenke koje nisu izgnječene mogu se dodati u voćne salate, šerbet ili smoothije.

Meksikanci ovo voće koriste za poticanje probave ili povraćanje u slučaju trovanja hranom. Sjemenke cherimoje se peku te se od njih stvara prah koji se miješa s vodom ili mlijekom kako bi pomogle u probavi, to jest, potakle povraćanje.

Ako se sjemenke u prahu miješaju s uljem ili masti, mogu se koristiti za liječenje parazitskih infekcija kože, ali i protiv ušiju na vrtu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali