Ako ste ljubitelj gaziranih pića, obožavate ga popiti u kafiću s kriškom limuna ili naranče, a sve to uz čuveni led koji godi tijekom vrućih dana, ali stiže upozorenje koje kaže da trebate dobro obratiti pažnju.
Ljeto nam kuca na vrata, a prava osvježenja u kafićima i restoranima imaju jednu manu. Kada sljedeći put naručite piće s ledom, razmislite je li to dobra ideja.
Izvor bakterija u ledu
Provedena istraživanja o kvaliteti leda pokazala su da je čak 77,2 posto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je porijeklo fekalno. Riječ je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospjele zbog prljavih ruku. Samim time, najveća zabluda koja vlada kod ljudi je ta da se na ledu ne mogu zadržati bakterije.
Led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u prosjeku ih ima više nego u WC školjci, što je posljedica rijetkog čišćenja ledomata. Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja prijetnju za zdravlje.
Ne možete zamisliti piće bez ovog voća
Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku s kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 kriški limuna iz 21 restorana i otkrili da je 70 posto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.
Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete primijetiti da je kriška limuna koju dobivate u čaši već unaprijed odrezana i da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što je ujedno i idealno okruženje za bakterije.
Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu preživjeti i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.