ŽELUDAC NA CENTRIFUGI / I vi ga naručujete u kafiću, ali više vam neće pasti na pamet: Vjerovali ili ne, ima bakterija više nego WC školjka!

Image
Foto: Shutterstock

Kada čujete što je pokazalo jedno istraživanje, možda ćete početi izbjegavati jednu stvar u kafićima

19.6.2023.
12:44
Shutterstock
Play logo

Ako ste ljubitelj gaziranih pića, obožavate ga popiti u kafiću s kriškom limuna ili naranče, a sve to uz čuveni led koji godi tijekom vrućih dana, ali stiže upozorenje koje kaže da trebate dobro obratiti pažnju.

Ljeto nam kuca na vrata, a prava osvježenja u kafićima i restoranima imaju jednu manu. Kada sljedeći put naručite piće s ledom, razmislite je li to dobra ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor bakterija u ledu

Provedena istraživanja o kvaliteti leda pokazala su da je čak 77,2 posto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je porijeklo fekalno. Riječ je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospjele zbog prljavih ruku. Samim time, najveća zabluda koja vlada kod ljudi je ta da se na ledu ne mogu zadržati bakterije.

Led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u prosjeku ih ima više nego u WC školjci, što je posljedica rijetkog čišćenja ledomata. Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja prijetnju za zdravlje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ne možete zamisliti piće bez ovog voća

Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku s kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 kriški limuna iz 21 restorana i otkrili da je 70 posto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRUČNJACI OTKRILI /

Nije svako piće dobro piti kad je ljeto: Tri napitka koja vas mogu opasno dehidrirati tijekom toplinskog vala

Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete primijetiti da je kriška limuna koju dobivate u čaši već unaprijed odrezana i da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što je ujedno i idealno okruženje za bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu preživjeti i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.

shimmer fallback
shimmer fallback
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo