Krivotvorena hrana je vrlo profitabilan posao. Ukupna količina krivotvorene robe na današnjem tržištu procjenjuje se na više od 653 milijarde dolara godišnje, a to je samo u Sjedinjenim Državama. Čak i najobičnije namirnice mogu biti lažne i možda ćete biti razočarani kvalitetom onoga što nađete kada proizvod otvorite.
Fresh green peas in a bowl
Grašak
Zeleni grašak je često krivotvoren. Lažni grašak je kombinacija soje, mahuna, umjetnih boja i natrijeva metabisulfita. Potonji je zabranjen u mnogim zemljama jer je povezan s rizikom od razvoja raka i problema s metabolizmom.
Kako izbjeći kupnju lažnog graška? Kupite zeleni grašak od proizvođača kojeg poznajete. Na pakiranju provjerite mjesto proizvodnje. Ako vam se čini da je boja graška prezelena, vrlo vjerojatno je u pitanju umjetna boja.
Jaja
Prema kineskom ministarstvu zdravstva, lažna jaja sadrže mnogo štetnih sastojaka, kao što su benzojeva kiselina, natrijev alginat i mnogi drugi. Dakle, gotovo svaki dio jaja može biti lažan (ljuska, bjelanjak i žumanjak). Iako je ovaj problem uglavnom prisutan u azijskim zemljama, uvijek je dobro obratiti pozornost pri kupnji.
Kako izbjeći kupnju lažnog? Lažna jaja imaju vrlo grube ljuske. Obično su puno veća od pravih jaja. Ako je ljuska u redu, onda gledajte žumanjak. Ako je previše žut, jaje može biti lažno.
Raw zucchini spaghetti in a rustic wooden bowl on white table
Kineski rezanci
2010. godine otkriveno je da se u Kini proizvode velike količine lažnih rezanaca. Oni se rade od trulih žitarica i otrovnih dodataka. Neki su čak napravljeni od plastike! Stvar je u tome da proizvođači i restorani brze hrane prikrivaju loš okus ili nedostatak okusa rezanaca finim i jakim umacima. Ako ste probali ove rezance bez umaka, vjerojatno ste uvidjeli da s njima nešto ne valja.
Kako izbjeći kupnju lažnih kineskih rezanca? Očito izbjegavajte restorane brze hrane i gotove kineske rezance.
Jabuke
Vjerovali ili ne, čak se i na jabukama može varati. Same jabuke jesu stvarne, ali aditivi ubrizgani u njih mogu biti opasni. Pri uzgoju im se dodaju kemikalije koje ih čine predobrim da bi bile istinite. Također, njihov vijek trajanja se produljuje voskom.
Kako izbjeći kupnju lažnog? Jabuke koje su presjajne, prezelene i preokrugle, najvjerojatnije su tretirane kemikalijama. Kupite jabuke koje ne izgledaju kao da su fotokopija jedna druge.
Cimet
Ono što smatrate cimetom, zapravo je kasija. Kasija je jeftina alternativa poznatom začinu koji se diljem svijeta lažno prodaje kao cimet. Ima drugačiji miris, i što je najvažnije, opasna je za zdravlje (aroma može uzrokovati migrene). Da bi se proizveo pravi cimet, potrebno je rezati koru drveta koje raste samo u Šri Lanki i zapadnoj Indiji. Kasija se proizvodi od stabala koja rastu u Kini, Vijetnamu i Indoneziji.
Kako izbjeći kupnju kasije? Većinu vremena, pravi cimet će na pakiranju imati napisano Cinnamomum verum, a kasija Cinnamomum aromaticum. Pravi cimet je vrlo lako slomiti, lagan je i izgleda kao pergament. Kasija je vrlo kruta i svijetlosmeđe boje.
Borovnice
Potrošački wellness centar u SAD-u proveo je istraživanje hrane koja je navodno sadržavala borovnice. Rezultati su bili prilično porazni. Većina tih namirnica nije sadržavala ni minimalno borovnica. U većini slučajeva je bila u pitanju kombinacija škroba, bojila, arome i hidrogeniranog ulja. Postoji veliki broj lažnih proizvoda koji kažu da sadrže borovnice jer se smatraju superhranom, a potražnja za njima je izuzetno velika.
Kako izbjeći kupnju lažnog proizvoda s borovnicama? Pročitajte sastojke. Ako vidite da proizvod sadrži indigo karmin (E132), to znači da nema borovnice.
Bowl of whipped cream and whisk
Šlag
Neki su proizvođači toliko talentirani da ne trebaju ni kremu za izradu šlaga. Američki kemičar William Mitchell 1966. izumio je zamjenu za šlag koja se sastojala od kokosovog ulja, kukuruznog sirupa, prirodne arome i sredstva za zgušnjavanje. Da, sadržavao je i mlijeko, ali vrlo malu količinu. Naravno, ovaj "šlag" ima svoje prednosti: izgleda dobro i lako ga je napraviti. No, stručnjaci će odmah uočiti razliku.
Kako izbjeći kupnju lažnog šlaga? Sastojci ne smiju uključivati biljne masti i šećer.
Delicious artisanal whole smoked slab bacon on a cutting block.
Dimljeno meso
Prirodno dimljenje hrane je dug i težak proces, zato mnogi proizvođači koriste takozvani tekući dim. Trebali biste znati da i inače dimljena hrana nije dobra za zdravlje te je ne biste trebali jesti češće od nekoliko puta mjesečno. Nema dokaza da je tekući dim opasan za zdravlje, ali previše dimljene hrane može uzrokovati trovanje hranom, piše Brightside.
Kako izbjeći kupnju lažnog? Dimljeno meso i riba moraju biti suhi i ne jako svijetle boje. Boja na površini ne bi trebala imati nikakve tamne ili svijetle točke - trebala bi biti ravnomjerna.
Meso za burgere
U 21. stoljeću, meso za hamburger se više ne radi samo od mljevenog mesa. Postoje ogromne tvrtke koje rade na stvaranju alternativa za meso. U 2016. godini tvrtka Impossible Foods pokazala je zamjensku govedinu napravljenu od škroba, genetski modificiranog kvasca i teksturirane pšenice. Teško je razlikovati ovo od pravoga mesa, a još je teže kada ga jedete u hamburgeru. Uz to, meso za hamburgere se često radi od soje i drugih grahorica, a okus je mnogo bolji od pravog mesa.
Kako izbjeći kupnju lažnog? Odgovor je očigledan: sami napravite hamburgere i izbjegavajte jesti brzu hranu.