Ako još niste probali pogaču s povrćem koju možete jesti samostalno, ali i uz dodatak, primjerice, salati ili varivu, onda ste na pravom mjestu! Možete je probati jesti s jogurtom koji će vašem nepcu pružiti dodatno osvježenje.
Donosimo vam recept za ukusnu pogaču od poriluka koja će biti spremna za pečenje za manje od 15 minuta! Budući da u njoj nema kvasca, nećete je morati dugo mijesiti niti čekati da se tijesto digne.
Sastojci
- 500 g bijelog glatkog brašna (ili 250 g bijelog plus 250 g pirovog brašna)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sušenog peršina
- 2 poriluka sitno narezana
- 110 g maslaca
- 175 g naribanog cheddar sira
- 200 ml vode
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Popržite narezani poriluk 5 minuta na tavi s malo ulja, a prije termičke obrade ga posolite i dodajte papra. Stavite brašno u veliku posudu. Umiješajte prašak za pecivo, sušeni peršin (možete koristiti origano ili mješavine začina) i sol i papar. Dodajte maslac. Prstima ga utrljajte u brašno dok se potpuno ne raspadne i stopi s brašnom. Umiješajte naribani cheddar i poriluk dok se ravnomjerno ne rasporedi. Dodajte vodu. Rukama miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Stavite tijesto na veliki namazani ili papirom obloženi pleh za pečenje i pritisnite ga dok ne dobijete krug otprilike 20 cm u promjeru. Premažite vrh kruha s malo mlijeka.
Pecite u pećnici 30 minuta ili dok ne postane zlatnosmeđe boje. Ako se površina prebrzo zapeče, samo pogaču pokrijte folijom tijekom posljednjih nekoliko minuta pečenja. Pustite da se ohladi i uživajte u okusu!
POGLEDAJTE VIDEO: Hoćemo li ipak izbjeći skuplji kruh? Pekar: 'Nisam za povećanje cijena jer je život u Hrvatskoj skup'