Za fritule
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 jaje
- 5 g šećera
- 10 g soli
- 3 jušne žlice biljnog ulja
- 200 ml mlakog mlijeka
- 200 ml mlake vode
- 250 g sitno sjeckanih čvaraka
- 100 g svježeg posnog sira
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 l ulja za prženje
Za umak
- 300 ml kiselog vrhnja
- dvije vezice mladog luka
- sol, bijeli papar
U većoj posudi promiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i češnjak u prahu. Jaje posebno razmutite i dodajte u brašno zajedno s tri žlice ulja. Čvarke i sir također dodajte u smjesu. Mlijeko i vodu promiješajte te lagano zagrijte na cca 30°C. Dodavajte lagano u brašno miješajući mikserom sa spiralnim nastavkom 4-5 minuta. Ostavite tijesto da se diže pola sata na toplom.
Za umak sitno nasjeckajte mladi luk i promiješajte ga s kiselim vrhnjem. Lagano posolite i popaprite po želji.
Kada se tijesto diglo, stavite ga u dresir-vrećicu i odrežite joj vrh. Fritule radite tako da žličicu namočite u vruće ulje te u nju istisnete smjesu za fritule pa ju uronite u duboko ulje. Postupak ponavljajte dok imate smjese. Nemojte sve od jedanput pržiti, nego radite desetak fritula po jednom prženju. Kada ste sve fritule ispržili, poslužite ih uz umak.
DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM BY SPAR gledajte OVDJE!
Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.