Dalmatinske slane fritule sa zagorskim čvarcima, mladi luk u vrhnju
Za fritule
500 g brašna za dizana tijesta
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje
5 g šećera
10 g soli
3 jušne žlice biljnog ulja
200 ml mlakog mlijeka
200 ml mlake vode
250 g sitno sjeckanih čvaraka
100 g svježeg posnog sira
1 čajna žličica češnjaka u prahu
1 l ulja za prženje
Za umak
300 ml kiselog vrhnja
dvije vezice mladog luka
sol, bijeli papar
U većoj posudi promiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i češnjak u prahu. Jaje posebno razmutite i dodajte u brašno zajedno s tri žlice ulja. Čvarke i sir također dodajte u smjesu. Mlijeko i vodu promiješajte te lagano zagrijte na cca 30°C. Dodavajte lagano u brašno miješajući mikserom sa spiralnim nastavkom 4-5 minuta. Ostavite tijesto da se diže pola sata na toplom.
Za umak sitno nasjeckajte mladi luk i promiješajte ga s kiselim vrhnjem. Lagano posolite i popaprite po želji.
Kada se tijesto diglo, stavite ga u dresir-vrećicu i odrežite joj vrh. Fritule radite tako da žličicu namočite u vruće ulje te u nju istisnete smjesu za fritule pa ju uronite u duboko ulje. Postupak ponavljajte dok imate smjese. Nemojte sve od jedanput pržiti, nego radite desetak fritula po jednom prženju. Kada ste sve fritule ispržili, poslužite ih uz umak.
DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM BY SPAR gledajte OVDJE!
403 Forbidden